1-HÉT

pixabay

MAGYARORSZÁG – A kormány megvédené a külföldön munkát vállalókat

 

Orbán Viktor, magyar miniszterelnök szerint olyan megállapodás kell az Egyesült Királyság és az Európai Unió között, amely a magyarok és a többi közép-európai ország érdekeit megvédi. „Magyar diákok és munkavállalók élnek Nagy-Britanniában, az ő érdekeiket kell megvédeni, amikor a brit kilépésről szóló tárgyalások megkezdődnek. A brit népszavazás kérdésében semmilyen tisztázatlan kérdést nem látok, minden kérdés meg van válaszolva, ugyanis az alapszerződés erre az esetre világos eligazítást ad” - hangoztatta a magyar kormányfő.

 

 

EURÓPA – A britek elfelejthetik az uniós előnyöket?

 

Angela Merkel, német kancellár a német parlamentben arra sürgette az Európai Unió tagországait, hogy tegyenek lépéseket az unió összetartásának fokozására. E-mellett Londont arra figyelmeztette, hogy ne is reménykedjen egyes uniós előnyök megőrzésében a kilépés után. „Biztosítani fogjuk, hogy a tárgyalásokat ne a mazsolázgatás elve alapján vezessék. Aki ki akar lépni az EU-családból, az nem várhatja el, hogy minden kötelezettség megszűnjön, miközben a privilégiumok megmaradnak” - jelentette ki a kancellárasszony. Merkel azt is kiemelte, hogy London a Brexit után is fontos partner marad, például a NATO-ban, és a német-brit kapcsolatokat is barátsággal ápolják tovább. Ez azonban egyáltalán nem áll semmilyen ellentétben azzal, ha Németország és az EU a tárgyalásokat a saját érdekei szerint vezeti - hangoztatta Angela Merkel.

 

 

EURÓPA – Női miniszterelnöke lehet Nagy-Britanniának

 

A Brexitet követően felajánlotta lemondását David Cameron, brit kormányfő. A legfrissebb felmérés szerint helyét Theresa May belügyminiszter foglalhatja el hamarosan a kormányzó brit Konzervatív Párt és a brit kormány élén. Theresa May egyébként azt a Boris Johnsont, London előző polgármesterét, előzi meg a népszerűségi listán, aki a brit EU-tagságról tartott múlt heti népszavazás négyhónapos kampányában a kilépést pártoló tábor frontembere volt. A vezetőválasztásban részvételre jogosult 125 ezer párttag körében Theresa May támogatottsága jelenleg 31 százalék, Johnsoné pedig 24 százalék. Ez jelentős fordulat, hiszen az áprilisban elvégzett előző hasonló vizsgálat Johnsonnak még 36 százalékos, Theresa Maynek 14 százalékos támogatottságot jelzett a Konzervatív Párton belül.

 

MTI

 

 

AFRIKA – Hatalmas tömegek indultak útra Líbiából

 

Minden eddiginél több migráns vállalkozik idén arra, hogy megtegye a Líbia és Olaszország közötti veszélyes tengeri utat, ami az Európai Unió és Törökország között kötött menekültügyi paktum következménye. „Már 13-14-szer nagyobb a Líbiából Olaszországba érkező menedékkérők száma, mint a Törökországból Görögországba tartó migránsoké” - jelentette ki Fabrice Leggeri az unió határvédelmi ügynökségének vezetője. „Ha a Nyugat-Afrikából Líbiába tartó migránsáradat megáll, akkor nagyjából 300 ezer olyan emberrel kell számolnunk, aki idén Nyugat-Afrikából az északi Maghreb-államokba megy, hogy aztán onnan utazzon tovább Európába” - hangoztatta Leggeri.

 

pixabay

 

DÉL-AMERIKA – Chilében immár tilos a Kinder tojás

 

A jövőben nem forgalmazható többé Chilében a Kinder tojás. Mindez egy új törvénynek köszönhető, amely szerint a gyerekeket az egészségtelen ételektől meg kell védeni. Az új jogszabály tiltja például, hogy ajándék játékokkal tegyék kívánatossá számukra az ilyen ételeket. A chilei kormány mintegy 8 ezer olyan termék csomagolásán változtatott, amely a dél-amerikai ország törvényhozói szerint a gyermekekre nézve ártalmasak. A Ferrero élelmiszerkonszern élesen kritizálta az intézkedést, és kilátásba helyezte, hogy bíróságon emel panaszt. A vállalkozás szerint az új törvény az egyik legkedveltebb termékük hírnevét csorbítja, utalva a gyerekek egyik nagy kedvencének számító Kinder tojásra, az apró meglepetést rejtő csokoládétojásra.

 

pixabay

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon