1-HÉT

Pixabay

VILÁGEgyre veszélyesebb az újságírás

A Riporterek Határok Nélkül jelentése szerint 2017-ben 65 újságíró hunyt el tragikus módon a tavalyi 57 után. A nemzetközi civil szervezet úgy tudja, hogy 39 újságírót meggyilkoltak a foglalkozása miatt, a legtöbbjüket fegyveres konfliktusok sújtotta területeken, Mexikóban vagy a Fülöp-szigeteken. De a Riporterek Határok Nélkül aggasztónak tartja azt is, hogy Kínában, Törökországban, Szíriában és Iránban több mint 300 tudósítót tartanak fogva indokolatlanul.

CHILEEldőlt egy újabb „baloldali dominó”

(Pixabay)

Nagy várakozás övezte Dél-Amerikában a chilei elnökválasztást, a nagy kérdés az volt, hogy a baloldal elveszít-e egy újabb bástyát a kontinensen, ahogy az elmúlt években több országban – így Brazíliában és Argentínában – is jobboldali elnök került hatalomra. A választás végeredménye egyértelműen azt mutatja, hogy Chile is „beáll a sorba”, hiszen a milliárdos üzletember Sebastián Pinera 9 százalékponttal megelőzte a szocialista vetélytársát, Alejandro Guilliert. Az erős baloldali hagyományokkal bíró kontinensen ezért ki-ki aggodalommal vagy épp reménnyel tekint a 2018-as évre, mert jövőre Mexikóban, Brazíliában Kolumbiában és Paraguayban is új vezetőt választanak.

NAGY-BRITANNIAKilyukadt az angol óriáshajó

(MTI)

Az angol királyi haditengerészet legújabb csodája, a HMS Queen Elizabeth tömítése kilyukadt. A leendő, 3,1 milliárd fontból megépült zászlóshajó hibás tömítése az egyik propeller tengelyénél van, és az egyik tengeri vizsgálatnál fedezték fel. A haditengerészet szóvivője közölte, a hibát kijavítják, és a jövő év elején újra vízen lesz a hajó. 2017-et egyébként a királyi haditengerészet évének nevezték ki, jelezve, hogy hogy a brit kormány tervei szerint az idei év fordulatot hoz a brit tengeri hadviselés infrastruktúrájában.

EGYESÜLT ÁLLAMOKWashington szerint Észak-Korea küldte a WannaCry zsarolóvírust

(MTI)

Donald Trump belbiztonsági tanácsadója egyértelmű bizonyítékokra hivatkozva közölte az amerikai kormányzat véleményét. Az Egyesült Államok hivatalosan is Észak-Koreát nevezte meg a WannaCry zsarolóvírus-támadás felelősének. Májusban 150 országban több mint 300 ezer számítógépen jelent meg a zsarolóvírus, kórházakat, bankokat és vállalatokat is érintett a támadás több milliárd dolláros kárt okozva.

FRANCIAORSZÁGAz internetezők menthetnek meg egy kastélyt

(MTI)

Egy közösségi finanszírozású kampánynak köszönhetően - a Nyugat-Franciaországban található - Mothe-Chandeniers kastélya nem fogja romként végezni. A felújítási munkálatok ára annyira felment, hogy az építmény tulajdonosa kénytelen volt eladni. Ez a veszélyben lévő műemlék végül 6500 új tulajdonos kezébe került. Kevesebb mint 30 nap alatt sikerült több mint félmillió eurót összegyűjteni a Dartagnans oldalon, ahol kifejezetten a műemlékeknek szentelt közösségi finanszírozásokat lehet találni. Itt szervezték meg a kastély közös megvásárlását.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon