1-HÉT

Pixabay

EGYESÜLT ÁLLAMOKÚjra meghódítanák a Holdat

Az Egyesült Államok ismét embert küldene a Holdra, az égitestet pedig jövőbeli Mars-küldetések kiindulópontjául használná fel. Donald Trump amerikai elnök már ki is adta az ügyben az utasítást a NASA-nak. Donald Trump a tervnek megfelelő politikai irányelvet írt alá amiben utasította az amerikai űrkutatási hivatalt, hogy összpontosítson újra az emberes űrküldetésekre. Az irányelv értelmében az amerikai kormány e célok megvalósítása érdekében szorosan együttműködik majd magáncégekkel és más államokkal is. Az amerikai elnök beszédében kiemelte: 1972 óta ismét amerikai űrhajósok léphetnek a Holdra. Mint mondta: „Ezúttal nem csak zászlónkat és lábnyomaikat hagyják ott, hanem lerakják alapjait egy lehetséges Mars-missziónak, és talán egy nap azon túli számos más világ felé irányuló küldetésnek is.”

SVÉDORSZÁG, NORVÉGIAÁtadták az idei Nobel-díjakat

(Pixabay)

Stockholmban és Olsóban átadták az idei Nobel-díjakat a kitüntetetteknek. A megosztott fizikai Nobel-díjat az amerikai Rainer Weiss, Barry Barish és Kip Thorne, a megosztott kémiai Nobel-díjat a svájci Jaques Dubochet, a német-amerikai Joachim Frank és a brit Richard Henderson, a megosztott orvosi és élettani Nobel-díjat Jeffrey Hall, Michael Rosbash és Michael Young amerikai tudósok, az irodalmi Nobel-díjat Kazuo Ishiguro brit regényíró, valamint a közgazdasági Nobel-emlékdíjjal kitüntetett Richard Thaler amerikai professzor a stockholmi hangversenyteremben vette át a svéd uralkodópártól a nekik járó emlékérmet, a diplomát és a 9 millió svéd koronáról szóló csekket.

VENEZUELARendkívüli gyógyszerhiány

(Pixabay)

Venezuela minden eddiginél súlyosabb a gyógyszerhiánnyal küzd. A helyi szakszövetség figyelmeztetése szerint a készítmények 85 százalékát nem lehet sehol sem fellelni. A 31 milliós országban – ahol a gyógyszerekhez hasonlóan az alapélelmiszerek is hiányoznak a polcokról – a feketepiacon elégítik ki a növekvő keresletet. A betegek száma ugyanis sajnos nem csökken, épp ellenkezőleg, a szegényes táplálkozásnak súlyos egészségügyi következményei vannak.

OROSZORSZÁGAz orosz sportolók ott lesznek az olimpián

(Pixabay)

Részt vesznek a februári, phjongcshangi téli olimpián az orosz sportolók, akik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság múlt heti határozata szerint csak semleges zászló alatt versenyezhetnek majd a játékokon. Az indulásról szóló egyhangú döntés, az úgynevezett olimpiai gyűlésen született meg. Az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke, Alekszandr Zsukov úgy fogalmazott, támogatják azokat a versenyzőket, akik indulni szeretnének. Dmitrij Peskov, a Kreml szóvivője a bejelentés után szintén kijelentette: a Kreml támogatja a döntést.

EGYESÜLT ÁLLAMOK – Az év üzletét kötötte meg az Apple

(Pixabay)

Az Apple körülbelül 400 millió dollárért megvásárolta a Shazamot, a népszerű zenefelismerő applikációt. „Az App Store elindítása óta a Shazam folyamatosan az egyik legnépszerűbb alkalmazás volt iOS-en, több százmillióan használták világszerte több platformon is” – nyilatkozta az Apple szóvivője. A Shazam az Apple legnagyobb beruházása idén és a cég eddigi legnagyobb vétele is egy zeneközpontú céghez, a Beatshez köthető, amihez 2014-ben hárommilliárd dollárért jutottak hozzá.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon