1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁGNemzetközi piacra lépne az Ikarus

Nemzetközi piacokra gyártana magyar buszokat az Ikarus. A Széles Gábor által vezetett gyár nyáron Kína egyik legnagyobb autóbuszgyártójával alapított vegyesvállalatot, most pedig ezer busz szállításáról kötött szerződést a perzsa országgal. Széles Gábor a piacbővítéssel kapcsolatban azt jelentette ki, hogy Iránban egy Ikarus-összeszerelő üzem alapítását is tervezik. A nagyvállalkozó továbbá kifejtette: az Ikarus évente háromezer autóbusz gyártását tervezi, ebből kétezret a külpiacokra szán.

EURÓPAI UNIÓMario Centeno lesz az eurócsoport új elnöke

(MTI)

Mario Centeno portugál pénzügyminisztert választották az eurócsoport új elnökévé a közös fizetőeszközt használó uniós tagállamok tárcavezetőinek brüsszeli értekezletén. Az új elnököt egyszerű többséggel választották meg két és fél évre az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő testület tagjai. A csoportot jelenleg vezető, holland szociáldemokrata Jeroen Dijsselbloem mandátuma 2018. január 13-án jár le, a tisztséget ezután fogja átvenni az utódja. Szakértők szerint a papírforma érvényesült, ugyanis a legnagyobb esélyesként az 50 éves Centenót tartották számon, aki hivatalosan független politikusként tagja a szocialista portugál kormánynak. A posztért Centeno mellett három jelölt szállt versenybe: Dana Reizniece-Ozola lett, Pierre Gramegna luxemburgi és Peter Kažimír szlovák pénzügyminiszter.

EURÓPAI UNIÓ – Legális útvonalakat javasol a bevándorlók számára az Európai Bizottság elnöke

(MTI)

Törvényes lehetőséget kell teremteni az Európai Unióba irányuló bevándorlásra – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke a német Deutsche Wellének. Jean-Claude Juncker az EU–Afrika-csúcstalálkozó alkalmából adott interjúban azt mondta, hogy Európának szüksége lesz bevándorlókra a következő évtizedekben, ezért legális útvonalakat kell teremteni mindazoknak, akik akarnak és képesek jönni. Szerinte ez azért is szükséges, mert akik nem tudnak a kapun belépni Európába, továbbra is megpróbálnak majd bejutni a hátsó ajtón

SPANYOLORSZÁG – KATALÓNIA – Már nem akarják elfogni a volt katalán elnököt

(MTI)

Visszavonta az európai elfogatóparancsot a Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont volt katalán elnök és leváltott kormánya négy tagja ellen a spanyol legfelsőbb bíróság. A hatóság a döntését egyebek mellett azzal indokolta, hogy a körözött politikusnak, úgy tűnik, szándékában áll visszatérni Spanyolországba, mivel jelölték a december 21-i katalán parlamenti választásokra. Az indoklásban az is szerepelt, hogy az európai elfogatóparancsot még a spanyol központi büntetőbíróság adta ki november 2-án, az ügy azonban azóta onnan átkerült a legfelsőbb bíróságra.

EGYESÜLT ÁLLAMOKTrump Jeruzsálembe helyezi az amerikai követséget

(Pixabay)

Az Egyesült Államok Tel Avivból Jeruzsálembe helyezi át nagykövetségét – jelentette bea Fehér Házban Donald Trump amerikai elnök. Ezzel Amerika hivatalosan is elismeri Izrael fővárosának Jeruzsálemet, amelyre a palesztinok is igényt tartanak, illetve ahol az iszlám egyik legszentebb helye, a Sziklamecset is áll. Bár előre látható, hogy a döntés heves reakciókat fog kiváltani a muszlim világban, Trump nyugalomra és a béketárgyalások folytatására szólított fel. Az amerikai elnök azt is bejelentette: Mike Pence alelnök a következő napokban a Közel-Keletre utazik, hogy tárgyaljon az Egyesült Államok szövetségeseivel.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon