1-HÉT

Pixabay

NÉMETORSZÁG Karácsonyi vásárok korlátok között

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette nyitnak Berlinben a karácsonyi vásárok az egy évvel ezelőtti iszlamista terrortámadás miatt. A német fővárosban 24 nagyobb szabású szabadtéri karácsonyi vásárt szerveznek, többségük néhány napos és decemberben rendezik meg, de a nyolc legnagyobb már a héten megnyitotta kapuit. Valamennyi vásáron erősítik a rendőri jelenlétet, számos helyszínt kordonokkal és beton terelőelemekkel vesznek körül, és a magán biztonsági szolgálatok embereit képzik ki arra, hogy mi a teendő terrortámadás esetén.

SPANYOLORSZÁG – KATALÓNIA –  Puigdemont is indul a katalán választásokon

(Pixabay)

A Belgiumba menekült Carles Puigdemont korábbi miniszterei és 90 politikai híve jelenlétében bejelentette indulását a katalán választásokon. A szavazóknak a december 21-ei előrehozott választásokon a Mariano Rajoy vezette madridi kormány – az autonóm régió függetlenségi törekvésének gátat szabó – beavatkozását kell jóváhagyniuk vagy elutasítaniuk – jelentette ki Charles Puigdemont volt katalán elnök sajtókonferenciáján Oostkampban.

NAGY-BRITANNIAMájusba kerül sor Harry herceg és Meghan Markle esküvőjére

(MTI)

Májusban, a Windsor kastélyában lesz Harry herceg és amerikai menyasszonya, Meghan Markle esküvője. A Kensington-palota - Harry édesapja, Károly brit trónörökös londoni hivatala a napokban közölte, hogy a 33 éves Harry és a 36 esztendős Meghan Markle a London nyugati határában fekvő ősi királyi rezidencia Szent György-kápolnájában esküszik örök hűséget egymásnak. Az esküvő pontos dátumát később jelentik be. A közlemény szerint II. Erzsébet királynő, Harry 91 esztendős nagymamája engedélyezte, hogy a jegyespár a windsori kápolnában tartsa esküvőjét. A Kensington-palota hangsúlyozza, hogy a ceremónia költségeit a királyi család állja.

OROSZORSZÁGSzigorítanak a szeszes italok árusításának feltételein

(Pixabay)

Az orosz kormány olyan törvényjavaslatot tervez a parlament elé terjeszteni, amelynek értelmében a jövőben le kell választani a boltokon belül a szeszes italt árusító részlegeket. Az orosz egészségügyi minisztérium által kidolgozott tervezet azt javasolja, hogy a boltokban külön kijárattal rendelkező önálló helyiséget alakítsanak ki a szeszes italok árusítására. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor paravánnal vagy más eszközzel kell leválasztani a szekciót az üzlet többi részétől úgy, hogy a szeszes italokat árusító részlegre a bolton belülről ne legyen rálátás. A törvény megtiltaná, hogy az italbolt jelenlétére bármilyen információs kiírás utaljon.

OLASZORSZÁGNéhány év múlva látogatható lesz Michelangelo hajdani búvóhelye

(Pixabay)

Megnyitják a nagyközönség előtt 2020-tól Michelangelo hajdani búvóhelyét a firenzei Szent Lőrinc templom alagsorában, ahol annak idején nagyjából két hónapig rejtőzködött a reneszánsz mester a Medici család elől, és ez idő alatt falrajzok készítésével ütötte el az időt. A titkos helyiséget csak 42 évvel ezelőtt, 1975 novemberében fedezték fel a Mediciek egykori családi temploma alatt. A falakat borító rajzok egy részét azonnal Michelangelónak tulajdonították a szakértők, és lezáratták a termet helyreállítás céljából. A munkálatok során a rajzokon kívül számítások, szavak és graffitik is előbukkantak a falakon

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon