1-HÉT

MTI

BELGIUMPlakáterdővel kampányolnak a menekültek mellett

Plakátok ezreit ragasztották ki aktivisták Belgium számos városában tiltakozásul a kormány embertelen, és szerintük jogsértő migrációs politikája ellen. A „Nem az én nevemben” elnevezésű kampány keretében háromszáz aktivista mintegy 2100 plakátot ragasztott ki metróállomásokon, pályaudvarokon és buszmegállókban egyebek mellett Brüsszelben, Mons-ban, Liege-ben, Charleroi-ban, Verviers-ben, Namurben, Leuvenben és Gentben. Emellett nagyjából hétezer szórólapot is elhelyeztek a tömegközlekedési eszközökön országszerte.

ROMÁNIATöbb ezren tüntettek a korrupció ellen

(MTI)

Románia szerte ezrek tüntettek a szociáldemokrata kormány tervezett igazságügyi reformja ellen. Az ügy hátterében állhat, hogy a Szociáldemokrata Párt és a liberális ALDE alkotta koalíció nemrégen terjesztette a román parlament elé az igazságszolgáltatást szabályozó törvény módosítását célzó javaslatát. A javaslat értelmében korlátoznák az államfő szerepét az ügyészek kinevezésénél, a bírák és ügyészek munkáját figyelő Igazságszolgáltatási Felügyelet ellenőrzését pedig kivonnák a szakma irányítása alól. A kormánykoalíció véleménye szerint erre részben az ügyészek túlhatalma miatt van szükség. Az ellenzék és civil szervezetek ellenben úgy vélik, hogy saját korrupt politikusaik védelmében változtatnának a törvényen. A demonstrálók közül többen új választás kiírását követelték.

FRANCIAORSZÁGMáris elégedetlenek Emmanuel Macron tevékenységével

(MTI)

A franciák alig 35 százaléka elégedett Emmanuel Macron francia államfő első féléves tevékenységével, 59 százalékuk elégedetlen vele, hat százalékuknak pedig nincs véleménye - derül ki a Harris Interactive közvélemény-kutatóintézet felméréséből. A november 2-án és 3-án 1817 francia nagykorú megkérdezésével készült reprezentatív felmérés szerint a tavaszi elnökválasztás első fordulójában Emmanuel Macronra szavazók 80 százaléka, és a jobboldali Francois Fillon táborának pedig 51 százaléka elégedett a köztársasági elnök eddigi politikájával.

OROSZORSZÁGRekonstruálták az 1941-es katonai díszszemlét

(MTI)

Korhű egyenruhákban és hadfelszereléssel rekonstruálták a moszkvai Vörös téren ismét az 1941-es szovjet katonai díszszemlét, amelynek részvevői a főváros szívéből egyenesen a frontra vonultak harcolni a náci német birodalom Szovjetuniót lerohanó, Moszkva kapujában álló erői ellen. A katonai egységeket, csakúgy, mint a veteránokat, akik részt vettek a 76 évvel ezelőtti, eredeti parádén, Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere köszöntötte. Mint azt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, Vlagyimir Putyin elnök megjelenése az eseményen nem szerepelt a tervek között.  

SZAÚD-ARÁBIAÉleződik a szaúdi–iráni konfliktus

Irán „közvetlen katonai agressziót követett el” Szaúd-Arábia ellen, amikor ballisztikus rakétákkal látta el a jemeni lázadókat, és ez „háborús cselekedetnek tekinthető” – jelentette ki Mohamed bin Szalman szaúdi koronaherceg egy Boris Johnson brit külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetésben. Az ügy előzménye, hogy a hétvégén a szaúdi fegyveres erők elfogtak egy ballisztikus rakétát, amit Jemenből lőttek ki a Rijad közelében lévő Khalid király nemzetközi repülőtér felé. A szaúdiak szerint a rakétát a húti lázadók lőtték ki, akiket Irán támogat, és maga a fegyver is iráni gyártmányú. Az iráni kormány mindezt tagadja.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon