1-HÉT

MAGYARORSZÁGNövelte előnyét a Fidesz

Tovább növelte előnyét a Fidesz. A Medián közvélemény-kutató cég októberi mérése szerint a szavazókorú népességben a kormánypárt egyetlen hónap alatt 4 százalékot javítva elérte a 40 százalékot. Utoljára 2011-ben volt ilyen. A Fidesz előnye a választani tudó biztos szavazóknál a legnagyobb. Most vasárnap 60 százalékot kapna a nagyobbik kormánypárt, míg a második helyezett Jobbik csak 14 százalékot. Az MSZP-re a választani tudó biztos szavazók 9 százaléka, a DK-ra 7, míg az LMP-re alig 5 százalékuk voksolna.

SPANYOLORSZÁG, KATALÓNIAA katalán elnök visszatérne

(MTI)

Carles Puigdemon a hét elején Brüsszelbe távozott Barcelonából. A spanyol hatóság által körözött elnök közölte, amint biztosítékot kap a spanyoloktól a tisztességes eljárásra, visszamegy Katalóniába. Puigdemont továbbá azt hangoztatta, hogy nem kér politikai menedékjogot Belgiumban, mondván, nem ezért utazott egykori kormánya több tagjával együtt Brüsszelbe, hanem mert az „Európa fővárosa”. Mint mondta, az ügyüknek semmi köze a belga politikához, kifejezetten Brüsszelbe, "Európa szívébe" jöttek, hogy felhívják a figyelmet „Katalónia problémájára”.

EURÓPA, KUBAÉletbe lépett az EU és Kuba közötti együttműködési megállapodás

(Pixabay)

Életbe lépett az Európai Unió és Kuba közötti együttműködési megállapodás, amely a kapcsolatok rendezését, illetve a politikai párbeszéd előmozdítását célozza a felek között - jelentette be az Európai Bizottság. A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a két térség kapcsolatait magasabb szintre emelni hivatott szerződés az első egyezmény az EU és Kuba között. „Új fejezet kezdődik az EU és Kuba közötti partnerségben. A megállapodással az Európai Unió közelebb kerül Kubához és a kubai állampolgárokhoz” - fogalmazott Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitika főképviselője. Hozzátette: Európát és Latin-Amerikát összeköti a közös történelem és kultúra.

VATIKÁNA Vatikán közvetítene az USA és Észak-Korea között

November 10-én és 11-én kerül sor az atomleszereléssel foglalkozó nemzetközi konferenciára. Az ENSZ-et Izumi Nakamitsu a világszervezet leszerelési ügyekért felelős vezetője képviseli, a NATO nevében pedig a főtitkár-helyettes lesz jelen. Meghívást kapott 11 Nobel-békedíjas is. A találkozón felszólal a Hirosimában ledobott atombomba egyik utolsó túlélője is. A találkozót Ferenc pápa is kezdeményezte egy olyan, az Egyesült Államok és Észak-Korea között lehetséges konfliktus megállítására, amely több ezer áldozatot követelhet és megváltoztathatja a világ egyensúlyát. Szentszéki források hangsúlyozták, hogy az atomleszerelési találkozó ötlete már régóta napirenden szerepelt, de még időszerűbbé vált az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti feszültség fokozódásával.  

EGYESÜLT ÁLLAMOKMichael Jackson halála után is rengeteget keres

(Pixabay)

Ötödik éve Michael Jackson vezeti a legtöbbet kereső elhunyt hírességek listáját a Forbes magazin szerint. A nyolc éve meghalt énekes az elmúlt évben 75 millió dollárt „keresett” egy új válogatás lemez, a Cirque du Soleil Las Vegas-i showja és az EMI zenei kiadóban való részesedésnek köszönhetően. A lista második helyezettje Arnold Palmer golflegenda: a nevét viselő arizonai limonádé és jeges tea értékesítése 40 millió dolláros bevételt generált. Őt Charles Schulz, a Charlie Brown- és Snoopy-képregények alkotója követi 38 millió dollárral.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon