1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁG – SZLOVÁKIAÚj híd épül a két ország között

Korábban soha nem voltak olyan jók a szlovák-magyar kapcsolatok, mint most, és az új Duna híd jelképe lehet annak, hogy ezeknek a kapcsolatoknak a jobbá tételét mindkét fél komolyan veszi - jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő a Komáromot a felvidéki Révkomárommal összekötő új Duna híd építésének megkezdése alkalmából rendezett ünnepségen Komáromban. A szlovák kormányfő beszédében felidézte: a jelenlegi híd még az Osztrák-Magyar monarchia idejében épült. Kijelentette: bízik benne, hogy az új híd, amelyet most a magyarok és a szlovákok közösen felépítenek, legalább annyi ideig szolgál majd, mint az, amelynek a feladatait átveszi. Orbán Viktor, magyar kormányfő elmondta az új komáromi Duna-híd annak a jelképe kell, hogy legyen, hogy mi megvédjük Európa külső határait és továbbra is nyitva tartjuk a belső határokat.

AUSZTRIA Lemondott az osztrák kormány

(Pixabay)

Az osztrák kormány benyújtotta lemondását Alexander Van der Bellen államfőnek, aki a hagyományoknak megfelelően felkérte Christian Kern kancellár kabinetjét arra, hogy ügyvezetőként lássa el feladatát az új kormány megalakulásáig. Az elnök újra hangsúlyozta az átfogó, minden pártot felölelő párbeszéd szükségességét a koalíciós tárgyalások során. Van der Bellen valószínűleg a választásokon a legtöbb voksot szerző, konzervatív Osztrák Néppárt elnökét, a 31 éves Sebastian Kurzot bízza meg kormányalakítással.

 

IZRAELRómai kori színházat találtak a Siratófal mellett

(Pixabay)

Sohasem használt római kori színházat találtak a régészek Jeruzsálemben, a Siratófal szomszédságában. Mintegy kétezer évvel ezelőtt, a Kr.e. 530 és az Kr.u. 70 közötti időszakban Jeruzsálemben egy széles lépcsősor vezetett a zsidók legszentebb helyéhez, a Szentélyhez az alacsonyabban fekvő városból. Az utat boltívvel támasztották a Szentély nyugati támfalához, a mai Siratófalhoz, ennek az alátámasztásnak a nyomát már a tizenkilencedik század közepén megtalálta egy brit régész, Charles William Wilson. Nagyjából két éve kezdtek ásatásokba a róla elnevezett Wilson-boltív alatt az izraeli régészek, akik elsősorban az építmény pontos korát akarták meghatározni. Azonban a tudósok legnagyobb meglepetésükre a Wilson-ív alatt egy római kori, színházszerű épület maradványaira bukkantak kerek színpaddal, ülőhelyekkel és lépcsőkkel, amelyet egykor kétszáz néző befogadására terveztek.

VATIKÁN Aggasztó méretet ölt a keresztények üldözése

(Pixabay)

Ferenc pápa szerint egyre aggasztóbb méreteket ölt a keresztények üldözése. „Ma - ahogyan már többször elmondtam - egy újabb világháborúban élünk" - jelentette ki a katolikus egyházfő arra utalva, hogy a világ különböző részein, de egy időben pusztító konfliktusok zajlanak. Hozzátette, hogy ezeknek áldozatai között vannak a keleti egyházak hívői, akik "drámai üldözést szenvednek el, és szétszóródásuk egyre aggasztóbb méretet ölt”. A kongregációhoz intézett üzenetében Ferenc pápa kiemelte, a keresztények üldözése felett „senki sem hunyhat szemet”.

SAINT HELENARepülőjárat Szent Ilona-szigetére

(Pixabay)

A világ legtávolabbi területei sincsenek már úgy elszigetelve, mint eddig, miután a hétvégén leszállt az első kereskedelmi járat Szent Ilona-szigetén. Szent Ilona-sziget a Szent Ilona, Ascension és Tristan da Cunha Egyesült Királyság tengeren túli területének egyik adminisztratív része az Atlanti-óceán déli részén. Földrajzilag Afrikához sorolható, távolsága 1868 kilométer Angola partjaitól. 1815-ben a brit kormány választotta Szent Ilonát Napóleon száműzetésének helyszínéül. A volt császár 1815 októberében érkezett meg, és a „The Briars” nevű helyen szállt meg Jamestown határában decemberig, amikor Longwoodba költözött. Itt halt meg 1821 májusában.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon