1-HÉT

pixabay

EURÓPA – Kívül tágasabb?

Valósággal sokkolta az Európai Unió vezető politikusait a brit népszavazás végeredménye. Egyesek valóra vált rémálomként aposztrofálták a Brexit-tábor győzelmét. Az Európai Unióból való kilépésre a választó polgárok 51,9 százaléka, a bennmaradásra pedig 48,1 százalék szavazott. Sajnáljuk, ugyanakkor tiszteletben tartjuk a brit szavazók döntését, amely mindazonáltal jelentős károkat okoz a briteknek és az EU-nak is - hangsúlyozta Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője. „Nagy-Britannia úgy döntött, hogy a maga útját járja. Úgy gondolom, hogy ez rendkívül nehéz lesz” - jelentette ki Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke. Cameron már be is jelentette a távozási szándékát. A brit kormányfő azt közölte, hogy szeretné, ha a kormányzó Konzervatív Párt októberi konferenciáján már más lenne a kormányfő.

 

 

KÖZEL-KELET – 80 évesen már nem kell sorban állni

Az izraeli kormány legújabb javaslata alapján a jövőben nem kell majd sorban állniuk a közintézményekben a nyolcvanévesnél idősebbeknek. Az új törvényt Gila Gamliel társadalmi egyenlőségért felelős miniszter azért terjesztette elő, hogy enyhítse az idős emberekre nehezedő fizikai megpróbáltatásokat. A kormányzó jobboldali Likud párthoz tartozó Gamliel szerint a nyolcvanévesnél idősebbeket jogszabály nélkül is előre kellene engedni, és a törvény segíteni fogja ennek a társadalmi normának az érvényesülését, hogy később természetes legyen. Ha a Kneszet megszavazza, akkor a rendelkezés az állami hivatalok mellett érvényes lesz a postahivatalokban, a bankokban, a mozikban és kulturális rendezvényeken, sőt még a bevásárlóközpontokban is.

pixabay

 

KÖZÉP-AMERIKA – Tragikus oktatásügyi tiltakozás Mexikóban

Mexikóban a tanárok tüntetésének már halottjai is vannak. A tragikus eseményekre azt követően került sor, miután a kormány oktatásügyi reformja ellen tiltakozó tanári szakszervezeti tagok össze csaptak a rendőrökkel. Az ütközetben három tüntető és egy rendőr meghalt, negyvenöten pedig megsebesültek. A mexikói hatóságok közlése szerint a tüntetés azután torkollt erőszakba, hogy a rendőrök megpróbálták visszavenni az országutat a napok óta ott táborozó tüntetőktől. A tiltakozók válaszul kövekkel, botokkal és tűzijátékokkal próbáltak ellenállni. A tüntetők az ellen tiltakoznak, hogy a kormány oktatásügyi reformja részeként kötelezővé tennék a tanárok értékelését, valamint az ellen, hogy egy hete letartóztatták Ruben Nunezt, a szakszervezet vezetőjét egyebek közt pénzmosás és korrupció vádjával.

 

 

ÁZSIA – Alibaba és a hamísított portékák

Az Alibaba jelenleg a világ egyik legnagyobb internetes kereskedő vállalata. Jack Ma, a cégvezető, Kína második leggazdagabb embere nemrég felvázolta a jövőbeli céljait. Az Alibaba vezére elsősorban a hamísított termékekkel szeretne leszámolni. Jack Ma többek között arról beszélt, hogy a termékhamisításokban az eredeti árucikkek gyártói is részben hibásak, a nagy globális márkagyártók ugyanis jó ideje Kínában és más alacsony béreket kínáló országokban készíttetik a termékeiket, hogy így növelhessék a nyereségüket. A másolatok általában ugyanott készülnek, mint az eredeti termékek és ugyanazokból az alapanyagokból, csupán a nevük más és természetesen enyhébb minőségbiztosítási követelményeknek kell megfelelniük. „Ígérem, hogy megoldjuk a hamisítás problémáját! Mindent megteszünk a hamisítás ellen, mert az Alibaba csak így lehet nagy és erős” - hangoztatta Jack Ma.

 

pixabay

 

ÁZSIA – Délutáni szieszta a japán iskolákban

Japánban az óvodai, délutáni pihenés mellett egyes iskolákban is bevezetnék az alvást. A Hyogo prefektúra egyik általános iskolájában a diákok maguk kérték a délutáni szunyókálás lehetőségét, amelyet kísérleti jelleggel be is vezetnek. A délutáni alvás az iskola diáktanácsának az ötlete volt. A tanács szerint a szieszta pozitív hatással van a diákokra a tanulmányi eredményt illetően, illetve nem fogy az áram, amíg szundítanak egyet. A diákok azt szeretnék bebizonyítani, hogy a 10 perces alvásnak pozitív hatása van a koncentrációra és a tanulmányi eredményre, illetve a viselkedésre. A sziesztát követően a diákok egyébként azt mondják, hogy jobban érzik magukat. Felfrissültek és tisztább fejjel gondolkodnak.

 

pixabay

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon