1-HÉT

Pixabay

UKRAJNAOktatási törvény - Oroszország nemzetközi összefogást javasol

Nemzetközi összefogást sürgetett az orosz külügyminisztérium az ukrán oktatási törvénnyel szemben, amely a tárca szerint egyszerre sérti Ukrajna több millió oroszajkú állampolgárának érdekeit, az ukrán alkotmányt és Kijev nemzetközi kötelezettségvállalásait. „Noha a törvény nem tesz említést az orosz nyelvről, nyilvánvaló, hogy a jelenlegi ukrán törvényalkotók fő célja Ukrajna több millió oroszajkú lakosa érdekeinek elnyomása és egy egyetlen etnikumra szabott nyelvrendszer bevezetése egy soknemzetiségű államban” - hangzott az orosz diplomáciai tárca publikált állásfoglalása. Az orosz minisztérium kitért rá, hogy a törvényt élesen bírálta a magyar, lengyel és a román kormány, valamint Igor Dodon moldovai elnök is. Moszkva ezzel kapcsolatban közös fellépést szorgalmazott.

EURÓPAI UNIÓIngyen wifi Európa közterületein

(Pixabay)

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén megszavazta Európa közterületein ingyenesen használható vezeték nélküli internethálózat (wifi) kiépítéséhez szükséges pénzügyi forrás első csomagját. Az EU külön alappal támogatja, hogy 2020-ig mintegy 6000, eddig ingyenes wifivel le nem fedett településen építsenek ki hotspotokat a közösségi élet helyszínein. Az EU az infrastruktúra kialakítását támogatja. Főként a közintézmények és fenntartóik pályázhatnak majd a támogatásra, hogy a települések főterein, parkjaiban, múzeumaiban, könyvtáraiban, vasútállomásain, kórházaiban elérhető legyen a nagysebességű és ingyenes wifi. Az erre elkülönített összeg jelenleg 120 millió euró.

SPANYOLORSZÁGOktóber 1-én tartsák a népszavazást a katalánok

(Pixabay)

Kiírta október 1-jére a Spanyolországtól való elszakadásról szóló katalán függetlenségi népszavazást Carles Puigdemont katalán elnök Barcelonában. A helyi parlament épületében tartott eseményen részt vett a katalán autonóm kormány összes tagja, és mindnyájan aláírták a népszavazás kiírásáról szóló dokumentumot. „Ez a nagy remény pillanata” - fogalmazott az aláírást követő sajtótájékoztatón Carles Puigdemont. Rövid beszédében hangsúlyozta: senkinek sincs hatalma, hogy elvegye a döntés jogát. „Nem hagyjuk magunkat megfosztani a demokráciától. Nem hagyjuk megsemmisíteni emberi jogainkat” - mondta, hozzátéve: Katalónia demokratikusan fog dönteni jövőjéről.

NORVÉGIARobotújságírók tudósítottak a választások eredményéről Norvégiában

Robotújságírókat vetett be a norvég NTB hírügynökség a hét elején lezajlott parlamenti választások alatt. Ez volt az első alkalom, hogy az egyes választókerületek eredményeiről tudósító híreket egy számítógépes program írta. „A robot abban segít, hogy a minőségi újságíráshoz munkaerőt szabadítson fel” - olvasható a hírügynökség közleményben. „Így az újságíróknak több idejük marad, hogy mélyreható kutatásokat végezzenek, amire robot nem lenne képes. A közeljövőben az sem elképzelhető, hogy egy program interjúkat tudna készíteni”  - hangsúlyozta Mads Yngve Storvik főszerkesztő. A „választási robotok” írta híreket nem közvetlenül az ügyfelek kapják meg, hanem először rutinos újságírók olvassák el.

 

NORVÉGIA – SPITZBERGÁKNe zavard a jegesmedvéket!

(Pixabay)

Jegesmedve megzavarásáért mintegy 12 ezer norvég koronás (több mint ezer euró) büntetést szabtak ki egy idegenvezetőre a Spitzbergákon. A hatóság közleménye szerint az idegenvezető és csoportja még májusban, egy hómobilon közelített meg egy jegesmedvét mintegy 900 méternyire a Norvégiához tartozó szigetcsoporton. A vezető ekkor úgy döntött, tovább közelít, erre a ragadozó elszaladt. „Az előírások alapján tilos a jegesmedvékhez oly módon közelíteni, hogy az megzavarja a nyugalmukat” - olvasható a bírság indoklásában. Lényegtelen, mekkora a távolság a ragadozótól. Egy 2015-ös számlálás szerint alig ezer jegesmedve él a szigetcsoporton, 1973 óta védelem alatt állnak.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon