1-HÉT

Pixabay

SZÍRIAÚjjá építenék Aleppo óvárosát

Az éveken át tartó bombázások, lövöldözések és tüzek ellenére az UNESCO szakemberei úgy vélik, hogy Aleppo óvárosa úgy nézhet ki, mint a szíriai polgárháború kezdete előtt. „Szeretnénk, ha az óváros pont úgy nézne ki, mint a háború előtt. Az elképzeléseink szerint, ahol csak lehet, az eredeti köveket használnánk az újjáépítéshez” – nyilatkozta Mazen Samman, az UNESCO aleppói programkoordinátora. A városban tavaly decemberben értek véget a harcok, miután a szíriai kormányerők kiűzték a lázadókat.

HOLLANDIA Épül a világ legnagyobb kerékpárparkolója

(Pixabay)

Átadtak a hollandiai Utrechtben egy 6000 férőhelyes bicikliparkolót, amely teljes kiépülése után, 2018 végére 12 500 férőhellyel a világ legnagyobb kerékpártárolója lesz. A 340 000 lakosú város főpályaudvara előtt egy föld alatti épületben megnyílt háromszintes kerékpárparkoló egyelőre csak Hollandiában a legnagyobb. A holland statisztikai hivatal szerint az országban 22 millió kerékpár van, vagyis egy főre 1,2, egy háztartásra pedig átlagosan 3 kerékpár jut.

OROSZORSZÁGOrosz vadászgépek kávéért és teáért

(Pixabay)

Pálmaolajért, kávéért és teáért vesz vadászgépeket Oroszországtól Indonézia a Moszkva ellen érvényben lévő uniós és amerikai szankciók miatt. Marolop Nainggolan szóvivő közölte: a délkelet-ázsiai szigetország a múlt héten állapodott meg Oroszországgal arról, hogy nyersanyagokért cserébe tizenegy Szuhoj harci gépet vásárol. Az áruk pénzforgalom nélküli cseréjét a kereskedelmi szaknyelv barternek nevezi. Az emberi civilizáció hajnalán minden ügylet barter volt, ám a modern nemzetközi kereskedelemben ritkaságszámba megy, hogy egy ország árucikkekkel fizessen harci repülőkért.

EGYESÜLT ÁLLAMOKEladtak egy San Franciscó-i utcát

(Pixabay)

Egy teljes utcát megvásárolt egy magánbefektető házaspár San Francisco legdrágább részén mindössze 90 ezer dollárért. A rendkívül gazdag környékbeliek azonban – akik nem is tudtak arról, hogy utcájukat eladásra kínálják – egyáltalán nincsenek elragadtatva attól, hogy idegen kézbe került az utcájuk. A Presidio Terrace egy ovális alakú, magántulajdonban lévő utca, amelyet kapu zár el a Presidio Heights névre hallgató elegáns környék többi részétől. A pálmafákkal és több millió dolláros villákkal szegélyezett utcában több neves politikus is lakott. Mint kiderült, az utca lakóközössége elfelejtett megfizetni egy évenként 14 dolláros adót, ami kötelező San Francisco mind a 181 magánkézben lévő utcája esetében. A város adóhivatala ezért hirdette meg az ingatlant egy online aukción 994 dolláros áron.

NAGY-BRITANNIAA világ egyik legdrágább válása

Különválik feleségétől Roman Abramovics, a világ egyik leggazdagabb embere. Szakértők szerint a Londonban élő orosz üzletemberé lehet a világ egyik legdrágább válása, ha arra kerül a sor. Az 50 éves Abramovics vagyonát legkevesebb hétmilliárd fontra taksálják. Az oligarcha és a saját családja révén is gazdag Dasa Zsukova közleményben jelentette be, hogy véget ért a kapcsolatuk, de hangsúlyozták, hogy barátok maradnak. A 36 éves feleség az Egyesült Államokban nőtt fel, sok időt tölt New Yorkban. Tagja a Metropolitan Múzeum igazgatótanácsának, saját divatmárkája van. Nemrégiben Donald Trump amerikai elnök veje, Jared Kushner testvére, Joshua Kushner oldalán látták.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon