1-HÉT

pixabay

EURÓPA – Az éhezők helyett a háborúkat „táplálják” fegyverrel

Ferenc pápa az ENSZ Világélelmezési Programjának Rómában megtartott éves nyitóülésén, arra hívta fel a figyelmet, hogy a világban nem az embereket táplálják élelemmel, hanem a háborúkat fegyverrel. A katolikus egyházfő szerint az éhezőknek szánt segélyeket és fejlesztési terveket fondorlatos politikai döntések, félrevezető ideológiai nézetek és legyőzhetetlen vámkorlátok akadályozzák, miközben a fegyverek arcátlan és majdnem abszolút szabadsággal mozognak a világ számos részén. A pápa a világban uralkodó közönyről is szót ejtett. Az egyházfő úgy véli hogy „hiperkommunikatív” világunkban a földrajzi távolságok lerövidülnek és majdnem azonnal értesülünk arról, ami éppen a bolygónk másik felén történik. A tájékoztatási eszközök keltette közelség azonban nem erősíti a lelki közelséget, éppen ellenkezőleg, természetessé teszi mások nyomorát.

 

EURÓPA – Kizárhatják az oroszokat az Eb-ről

A sorozatos rendbontások miatt az UEFA súlyos döntésre szánta el magát, kizárta az orosz labdarúgó válogatottat EB-ről. A büntetést egyenlőre felfüggesztették, azaz az orosz csapatot nem küldik haza automatikusan. Erre akkor kerülhet sor, ha akármilyen apró balhéba, vagy rendbontásba keverednek az orosz szurkolók. A felfüggesztett büntetés mellett a francia miniszterelnök azt is bejelentette, hogy kiutasítanak 30 oroszországi futball ultrát Franciaországból. Manule Vals azt mondta, nincs helyük az országban. A labdarúgó Eb-hez kötődő rendbontásokért felelős szurkolók buszát korábban kapcsolták le a rendőrök. Néhány nappal ezelőtt egyébként az angol szövetséget is kizárással fenyegették a futballhuligánok összecsapásai miatt, de Londonból közölték, hogy mindenben együttműködnek a francia hatóságokkal.

pixabay

 

EURÓPA – Silvio Berlusconi szívműtéten esett át 

Négyórás szívműtétet hajtottak végre Silvio Berlusconi volt olasz kormányfőn. Az olasz politikust jelenleg az intenzív osztályon ápolják. A négyszeres volt olasz kormányfőt, az ellenzéki Hajrá Olaszország elnökét június 7-én szállították kórházba szívelégtelenséggel. A szeptemberben 80 éves Silvio Berlusconi 2006 óta él pacemakerrel, szívritmus-szabályozóval. A politikus a műtét előtt Facebook-profilján nyugtatta meg híveit, akik közül néhányan a San Raffaele kórháznál a Hajrá Olaszország lobogóival jelentek meg Berlusconi melletti szolidaritásuk jeleként. Gianni Letta, a Berlusconi-kormányok egykori államtitkára, Silvio Berlusconi egyik legközelebbi barátja és munkatársa a műtét után úgy nyilatkozott, hogy minden rendben van.

pixabay

 

KÖZEL-KELET – Az Iszlám Állam vezérének halálhíre

Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjének állítólagos haláláról tudósított a szíriai kormányhoz közeli Samaa hírtelevízió. A hírt azonban az amerikai vezetésű nemzetközi terrorellenes szövetség nem erősítette meg. A szír televízió szerint Bagdadi az Egyesült Államok vezette koalíció légicsapásaiban vesztette életét Rakkában. Az értesülések szerint a terroristavezér június 12-e reggelén sebesült meg életveszélyesen a koalíció szíriai légcsapásaiban. Chris Garver ezredes, a nemzetközi koalíció szóvivője egyelőre semmit nem tudott megerősíteni a halálhírrel kapcsolatban. Egy izraeli hírportál viszont arról számolt be, hogy a támadás után al-Bagdadit egy járművel elszállították, állapotáról azonban semmit nem lehet tudni.

 

DÉL-AMERIKA – Zika vírus után szuperbaktériumot találtak Rióban

Eddig az úgy nevezett zikaláz miatt fontolgatták a Riói olimpia elhalasztását, most újabb dolog adhat okot aggodalomra.  Rio de Janeiró-i egyetem kutatói a tengerben a brazil nagyváros partjainál számos antibiotikumnak ellenálló, úgynevezett szuperbaktériumot találtak. A kutatók 2013 és 2014 szeptembere között vettek vízmintákat öt Riói strandon, de csak most végeztek a minták elemzésével. Minden mintában megtalálták a Klebsiella Pneumoniae Carbapenemase néven ismert baktériumtörzset. Ez a kórokozó jobbára kórházakban fordul elő szerte a világon. A szuperbaktérium jóformán nem reagál a gyógyszerekre és például Ausztráliában sok száz fertőzést okozott, amelyek némelyike végzetesnek bizonyult. Brazil kutatók szerint a baktérium egészséges emberekre nem veszélyes, de súlyos, akár halállal járó légúti fertőzést okozhat legyengült embereknél.

 

pixabay

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon