1-HÉT

Pixabay

EGYESÜLT ÁLLAMOKMade in America

Donald Trump Fehér Házban tartott megnyitójával megkezdődött a „Made in America” hét az Egyesült Államokban. A Fehér Ház állami vacsorák színhelyül szolgáló termében és kertjében teherautók, traktorok, járművek, lovaglócipők, gitárok, baseballütők, cowboykalapok, az ötven szövetségi államból származó különféle termékek sorakoztak. Az amerikai termékek dicséretének szentelt hetet megnyitó beszédében Donald Trump hangsúlyozta, hogy ismét beköszöntött az a korszak, amikor a „Made in America” előtérbe kerül. „Amerikai munkával, amerikai ügyességgel amerikai termékeket akarunk gyártani” - fogalmazott az elnök. Hozzátette: ha hazai gyártású árut vásárolnak, akkor a profit, a bevétel és sok munkahely is az országban marad.

EURÓPAI UNIÓ Az EBESZ új főtitkára

Thomas Greminger lett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) új főtitkára, miután az ötnapos vétóidőszak alatt egy kifogás sem érkezett a svájci diplomata jelölése ellen. Az 56 éves, végzettségére nézve történész, közgazdász és politológus Thomas Greminger 2014-ben a svájci elnökségi év alatt vezette az állandó tanács üléseit a bécsi Hofburgban, és elismerést szerzett az ukrajnai konfliktus kirobbanása után végzett válságkezelési tevékenységével. Az ő irányítása idején döntött az EBESZ 2014 márciusában arról, hogy történetének legnagyobb misszióját, ezerfős megfigyelőcsoportot küld Ukrajnába.

LENGYELORSZÁG A lengyel igazságügyi törvény miatt aggódik az Európai Tanács

(Pixabay)

A bevezetésre váró lengyel igazságügyi törvény miatt aggódik az Európai Tanács. Az EP szerint a demokrácia és a jogállamiság a tét. Az Európai Tanács elnöke, Thorbjorn Jagland levelet küldött a lengyel szejm elnökének, amiben arra kéri, ,,ne siesse el” az új igazságügyi törvény bevezetését. Jagland szerint a legfelsőbb bíróságok nagyon fontosak a demokráciákban, és aggódik amiatt, hogy felmentenék azokat a bírókat, akiket nem az igazságügyi miniszter nevezett ki. Felszólította a szejmet arra is, hogy tartsa tiszteletben az Európai Tanács alapelveit.

UKRAJNASzületendőben egy új állam?

(Pixabay)

A Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint Ukrajna 19 régiójának képviselői Donyeckben bejelentették, hogy Kis-Oroszország (Malorosszija) néven új államot hoznak létre Ukrajna utódaként. Ukrán és orosz hírügynökségek jelentése szerint az erről szóló „alkotmányos aktust” Olekszandr Timofejev, a Donyecki Népköztársaság ügyvezető miniszterelnök-helyettese olvasta fel Donyeckben. Eszerint az új állam Ukrajna jogutódja lesz, és azért nevezik Kis-Oroszországnak – amely bizonyos történelmi korszakokban a kelet-ukrajnai régiókat magában foglaló területeknek volt a neve -, mert „Ukrajna mint országnév kompromittálódott”.

 

EURÓPAI UNIÓ Mélyponton az Európai Unió munkanélküliségi mutatója

(Pixabay)

Az elmúlt években töretlenül emelkedik a foglalkoztatás az Európai Unióban, a munkanélküliség pedig a 2008-as gazdasági válság óta idén a legalacsonyabb - közölte az Európai Bizottság az európai foglalkoztatási és szociális fejleményekről szóló jelentésében. A jelentésből kiderül, hogy 2013 óta az EU-ban 10 millió munkahely jött létre, jelenleg több mint 234 millió embernek van munkája. A munkanélküliségi rátát tekintve azonban jelentős eltérések mutatkoznak a tagországok között. Amíg Magyarországon, az Egyesült Királyságban, Csehországban, Máltán, vagy Németországban 5 százalék, vagy annál alacsonyabb a munkanélküliség mutatója, addig Görögországban és Spanyolországban a 20 százalékot is meghaladja.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon