1-HÉT

MAGYARORSZÁG Makovecz-ösztöndíj, avagy a „magyar Erasmus”

Csaknem négyszáz külhoni magyar hallgató részesülhet a Makovecz-ösztöndíjban, amelyre a kormány 234 millió forintot fordít – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Budapesten. Rétvári Bence az ELTE Kárpát-medencei magyar nyári egyetemének megnyitóján kifejtette: a Kárpát-medencei program célja, hogy „bárki, bárhonnan, bárhová el tudjon menni” pár hónapra vagy félévre tanulmányokat folytatni, illetve oktatni. A Rétvári által „magyar Erasmusnak” nevezett ösztöndíj a hallgatókat és oktatókat egyaránt segíteni kívánja ebben.

NÉMETORSZÁGA G20-csúcstalálkozó után

(MTI)

Nemzetközi segítséget kér a német kormány a hamburgi G20-csúcs alatt történt zavargások felelőseinek felkutatásához és felelősségre vonásához. A napokban megjelent adatok szerint a hét végén tartott tanácskozás megzavarására erőszakkal törekvő tüntetők legkevesebb 13 országból gyűltek össze az észak-németországi nagyvárosba. Az együttműködést olyan módon kell továbbfejleszteni, hogy a következő csúcstalálkozó helyszínére már ne tudjanak lecsapni „az európai zavargásturizmus” résztvevői - hangoztatta Heiko Maas igazságügyi miniszter.

SZÍRIAÉlve, vagy halva

Az Emberi Jogok Szíria Megfigyelőközpontja nevű, londoni székhelyű szíriai emigránsszervezet azt közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy meghalt Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam terrorszervezet vezetője. A Reuters a hír kapcsán kiemelte, hogy maga sem tudja ellenőrizni az információ hitelességét, és korábban már többször keltették Bagdadi halálhírét, amelyet azonban soha nem sikerült megerősíteni. Legutóbb májusban Oroszország jelentette be, hogy egy légicsapás során lehet, hogy megölték az terroristavezért, de később ezt sem sikerült megerősíteni.

KÍNA-HONGKONGFelépült a világ leghosszabb tenger feletti hídja

Elkészült a világ leghosszabb tenger feletti hídja, mely Kína, déli Kuangtung tartományát köti össze Hongkonggal és Makaóval. Az 55 kilométer hosszú hidat hét éve kezdték építeni és év végén nyitják meg a forgalom előtt. A híd fő szerkezete mindössze 29, 6 kilométer hosszú és ennek egy része, 6,7 kilométer hosszan egy föld alatti alagútban fut végig. A hatalmas szerkezet Y alakú, így a mérnököknek kiváltképp kihívást jelentett a megtervezése és kivitelezése. A híd használatával három óra helyett összesen 30 perc alatt ellehet majd jutni Hongkongba.

EGYESÜLT ÁLLAMOKHatalmas erdőtüzek pusztítanak Kaliforniában

(MTI)

Óriási erdőtüzek pusztítanak az Egyesült Államok délnyugati partvidékén és Kanadában. Miközben Coloradóban és Nevadában sikerült megfékezni a bozóttüzeket, Kaliforniában újabb területek állnak lángokban. A kaliforniai kormányzói hivatalhoz tartozó tűzvédelmi hatóság jelentése szerint a nagy hőség és a szélsőségesen száraz talaj miatt még várhatón négy-öt napig nem sikerül úrrá lenni a helyzeten. Kaliforniában a napokban, sok helyütt 43-45 Celsius fokot mértek.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon