1-HÉT

Pixabay

EURÓPAI UNIÓ, SZERBIA, MONTENEGRÓ Újabb két-két fejezet

Újabb két-két fejezetét nyitották meg a szerb és a montenegrói európai uniós csatlakozási tárgyalásoknak – jelentette be az EU tagállami kormányait tömörítő tanács sajtószolgálata. A tájékoztatás szerint Szerbiával a szellemi tulajdon törvényi szabályozására vonatkozó 7-es és a vámunióról szóló 29-es fejezetet nyitották meg. Johannes Hahn uniós bővítési biztos két hete azt közölte, hogy Belgrád jó úton halad az integráció felé. A szerb csatlakozási tárgyalások során eddig tíz fejezetet nyitottak meg, és kettőt sikerült ideiglenesen lezárni. Montenegróval az áruk szabad mozgásáról szóló 1-es és a regionális politikára vonatkozó 22-es fejezetet nyitották meg, a külkapcsolatokról szóló 30-ast pedig ideiglenesen lezárták.

FRANCIAORSZÁGMáris bajba kerülhet Macron kormánya?

(MTI)

Macron pártjának eddigi szövetségese, a Demokrata Mozgalom politikusai sorra lépnek ki a kormányból. Távozik az újjáalakuló kormányából a centrista Francois Bayrou, a Demokrata Mozgalom (Modem) vezetője és a párt másik politikusa, Marielle de Sarnez Európa-ügyi miniszter is. Bayrou eddig az igazságügyi miniszteri posztot töltötte be. „Úgy döntöttem, hogy a következő kormánynak nem leszek a tagja” - hangoztatta.

AFRIKA, NIGÉRIAÚjabb jelentős menekülthullám indulhat Európába

(Pixabay)

Százezrek éheznek Nigéria északkeleti részében. A válságért a Boko Haram terrorszervezet a felelős. A segélyszervezetek embereinek nem állnak rendelkezésre a szükséges eszközök. A drámai helyzet miatt hosszú távon még több ember kényszerülhet arra, hogy Európa felé vegye az irányt. „Amennyiben most nem leszünk úrrá a helyzeten, nagyon félek, hogy tízezrek kerekednek fel Európa irányába” - mondja Ayoade Alakija, a humanitárius segítségnyújtás nigériai koordinátora. A Boko Haram iszlamista terrormilícia erőszakcselekményei következtében Nigéria északkeleti részében már csaknem kétmillió ember van úton. A legtöbben Nigéria biztonságosabb részeibe menekülnek, egytizedük szomszédos országokban keres védelmet. Az északkeleten élőknek sürgősen segítségre van szükségük, „különben nem marad más választásuk, mint a távozás az országból” - mondja Alakija.

OLAJPIACRekord mélyponton az olajárak

(Pixabay)

Héthavi mélypontra csökkent a kőolaj világpiaci ára azon hírek nyomán, hogy több jelentős olajkitermelő növelte kínálatát, ami aláássa a nagy kőolajexportáló országoknak a piaci árak támogatását és a készletek csökkentését célzó erőfeszítéseit. Napi mélypontján az északi-tengeri Brent könnyűolaj augusztusi szállításra 45,63 dollárba került, hordónként 1 dollár 28 centes, 2,73 százalékos veszteségben forgott az Intercontinental Exchange londoni jegyzésében. Utoljára tavaly november 15-én volt ilyen alacsony az ár, nagyjából két héttel azelőtt, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a kartellen kívüli más nagy olajexportőr országok megegyeztek kitermelésük napi 1,8 millió hordós csökkentésében.

SZAÚD-ARÁBIAA király fia lett a trónörökös

(Pixabay)

A szaúdi király megfosztotta tisztségétől eddigi trónörökösét, 57 éves unokaöccsét, illetve 31 éves fiát, és az eddigi helyettes trónörököst tette meg a korona elsőszámú várományosává. A jelentés szerint Szalmán bin Abdel-Azíz király több rendeletet adott ki, és ezek egyike arról szól, hogy Mohamed bin Nájef trónörökös megválik tisztségétől, és a korona várományosa Mohamed bin Szalmán eddigi helyettes trónörökös lesz.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon