1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁG Történelmi várjátékok Füleken

Az előttünk álló hétvégén rendezik meg a 18. Történelmi várjátékokat Füleken, ahol lovagi tornát is láthatnak a vendégek, az íjászok pedig a Füleki Vár Védője és a Nógrád Íjásza címért versengenek. A kora este kezdődő főműsorban egy valósághű lovagi tornát nézhetnek meg a látogatók. A műsorszámot barokk táncok és solymászat követi, majd a bajvívó- és janicsárbemutatókat várostrom zárja. A várjátékok keretein belül sor kerül a 11. Nemzetközi Történelmi Íjászversenyre is. A Nógrád Íjásza címért és a Füleki Vár Védője rangért, a megmérettetésen szlovákiai és magyarországi íjászok mérik össze tudásukat különböző kategóriákban.

NAGY-BRITANNIAMegalakult az új kormány

Megalakult az új, kisebbségi brit kormány a Konzervatív Párt vezetésével, amely a legnagyobb észak-írországi lojalista erő, a Demokratikus Unionista Párt frakciójával együttműködve kormányoz tovább. Theresa May miniszterelnök kijelentette: a kormány feladata most az, hogy sikeres tárgyalásokat folytasson a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről. A legfontosabb kabinettisztségekben nem történt változás: továbbra is Philip Hammond tölti be a pénzügyminiszteri tisztséget, Amber Rudd a belügyminiszter, Boris Johnson a külügyminiszter, Sir Michael Fallon maradt a védelmi miniszter, David Davis vezeti a Brexit-tárgyalások irányítására létrehozott tárcát, Liam Fox pedig az új kormányban is a külkereskedelmi minisztérium élén áll.

LUXEMBURGAz Európai Unió leggazdagabb tagállama

(Pixabay)

Luxemburg az Európai Unió leggazdagabb tagállama. A törpeállam a vásárlóerő-paritáson számolva az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) és az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás (AIC) alapján is toronymagasan vezet a 28 tagú közösségben. Luxemburggal ellentétben Bulgária pedig az unió legszegényebb országa, csakúgy mint az előző négy évben. Dacára az enyhe javulásnak Bulgária lemaradása óriási még a középmezőnyhöz képest is - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala által kiadott jelentésből.

EGYESÜLT ÁLLAMOK - ÉSZAK-KOREARodman újra Észak-Koreába látogatott

(MTI)

Észak-Koreába érkezett az amerikai kosaras sztár, Dennis Rodman. Az amerikai sportoló azon kevesek egyike, aki találkozott Kim Dzsong Unnal, sőt, kifejezetten „jó barátságba” keveredett az észak-koreai vezetővel. A CNN tudósítója a pekingi nemzetközi repülőtéren látta a kosarast, Rodman azonban nem volt hajlandó kérdésekre válaszolni. Phenjanban megerősítették, hogy a sportoló Észak-Koreába tartózkodik. Washington és Phenjan között jelenleg rendkívül feszült a viszony, Észak-Koreában négy amerikait tartanak fogva.

KENYAÖsszedőlt egy hétemeletes épület

(Pixabay)

Összeomlott egy hétemeletes épület Kenya fővárosában Nairobiban. 121 embert pillanatokkal azelőtt mentettek ki az épületből, hogy összedőlt volna. Szemtanúk azt mondták, az épület falain repedések keletkeztek, nem sokkal később pedig összedőlt az egész ház. A lakhatás egy súlyos probléma Nairobiban, ahol sokan élnek nyomornegyedekben. Nagy igény van új házak építésére, a kivitelezők pedig sokszor elsiklanak a szabályozás felett. Áprilisban is összedőlt egy lakóház egy nagyobb eső után, tavaly pedig egy hatemeletes épület összeomlása miatt halt meg 52 ember.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon