1-HÉT

Pixabay

NAGY-BRITANNIAKülönös tetoválási láz Manchesterben

Egy méhecske, amely szembeszáll a terrorral és a megfélemlítéssel. Manchester lakói kiállnak városuk mellett, egyre többen úgy, hogy a település jelképének számító rovart tetováltatják magukra. A dolgozó méh még az ipari forradalom alatt lett Manchester városának szimbóluma. A tetoválás árát a múlt heti merényletben elhunytak hozzátartozóinak ajánlják. „Csodálatos, hogy a manchesteriek ennyire összetartanak, és csinálnak valamit, ami teljesen más” - magyarázza az egyik tetoválószalon vezetője, Paul Hatley.

NAGY-BRITANNIA A Brexit végén lenne a skót függetlenségi népszavazás

(Pixabay)

A Skóciát kormányzó Skót Nemzeti Párt napokban ismertetett választási programja szerint a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalássorozat végén lenne indokolt az újabb népszavazás kiírása a skót függetlenségről. A 48 oldalas programot Nicola Sturgeon skót miniszterelnök mutatta be az nemzeti párt választási kampányrendezvényén Perth városában. A program szerint ha az Skót Nemzeti Párt a jövő csütörtöki brit parlamenti választásokon ismét elnyeri a londoni parlamentben Skóciának járó képviselői helyek többségét, „demokratikusan fenntarthatatlan” lenne, ha a brit kormány megpróbálná megakadályozni, hogy a skót nép „a megfelelő időben” maga döntsön jövőjéről.

EURÓPAI UNIÓWiFi4EU  

(Pixabay)

Politikai megállapodásra jutottak az uniós intézmények az úgynevezett WiFi4EU kezdeményezésről, amelynek értelmében 2020-ra ingyenes internet-hozzáférési pontok ezreit fogják kiépíteni a kontinensen - jelentette be az Európai Bizottság. Az Európai Bizottság, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament közötti egyezség értelmében 120 millió eurót különítenek el a programra, amelynek keretében 6-8 ezer településen állítanak fel ingyenesen használható wifi-hálózatot köztereken, kórházakban, könyvtárakban, parkokban és más helyszíneken.

AUSZTRIA A tiroli kormányfő szükség esetén lezárná a Brenner-hágói határszakaszt

(Pixabay)

A jobb időjárás miatt egyre több menekült érkezik a Földközi-tengeren át Európába, ezért a tiroli tartományi vezető azt sem zárta ki, hogy szükség esetén lezárhatják a Brenner-hágónál lévő határszakaszt. Günther Platter úgy nyilatkozott, hogy jelenleg stabil és nyugodt a helyzet a határnál, azonban más intézkedésekre van szükség, ha többen érkeznek. A kormányfő azonban konkrét számokat nem nevezett meg, arról beszélt, hogy amennyiben Olaszország továbbengedi a menekülteket, mint korábban tette, akkor a Brenner-hágónál le kell zárni a határt.

EGYESÜLT ÁLLAMOKSorozatos bankcsődök

(Pixabay)

Már hat bank ment csődbe az idén eddig az Egyesült Államokban, több mint amennyi tavaly egész évben. Az állami betétbiztosítási alap honlapján szereplő adatok szerint a legutóbb csődbe jutott bank az illinoisi Fayette Country Bank volt. Januárban két pénzintézet, márciusban és áprilisban egy-egy, májusban pedig a mostanival együtt eddig két bank „húzta le a rolót”.  Tavaly öt bank ment csődbe az Egyesült Államokban, ezzel a 2007 óta bezárt pénzintézetek száma közel ötszázra nőtt. Az Egyesült Államokban 2015-ben nyolc, 2014-ben még tizennyolc, egy évvel korábban pedig huszonnégy banknak kellett végleg bezárnia.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon