1-HÉT

Pixabay

HORVÁTORSZÁGMindenki nyert a választásokon?

A horvát pártok szinte mindegyike győzelemként értékelte a helyhatósági választások eredményét - derült ki a pártok elnökeinek nyilatkozataiból a választások éjszakáján. Andrej Plenković a nagyobbik kormánypárt, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség elnöke úgy vélte, pártja győztes eredményt ért el a választásokon. Mint mondta 21 megyéből 12-ben szerezték meg a vezetést, ott ahol pedig nem született győzelem, a második körben, június 4-én fognak győzni. Božo Petrov, a volt kisebbik koalíciós párt, a Híd Függetlenek Listájának elnöke, valamint Davor Bernardić az ellenzéki Szociáldemokrata Párt elnöke szintén győztesnek kiáltották ki magukat, mivel véleményük szerint pártjaik remekül szerepeltek a választásokon.

NAGY-BRITANNIA Manchester gyásznapja

22 ember életét vesztette és sokan megsebesültek abban a merényletben, amely Manchesterben Ariana Grande amerikai énekesnő teltházas koncertjének végén történt. A koncertről távozó tömegben a robbanás után pánik tört ki. A rendezvényen nagyon sok fiatal, köztük gyerekek is voltak. A terrorcselekmény után az Iszlám Állam jelentkezett elkövetőként. Mint ismeretes a legutóbbi súlyos nagy-britanniai terrortámadás március 22-én történt, amikor egy magányos merénylő, Khalid Masood járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni Westminster híd járdáján, majd kocsijából kiszállva, a parlament épületénél késsel megölt egy rendőrt.

JAPÁN Visszavonulhat a japán császár

(MTI)

A japán kormány jóváhagyta a törvénytervezetet, amely lehetővé teszi, hogy Akihito japán császár lemondjon a trónról. A 83 éves uralkodó tavaly augusztusban ritka tévébeszédben fordult a japán néphez és kérte, hogy idős kora és gyengülő egészségi állapota miatt engedélyezzék visszavonulását. A tervezetet június közepe táján terjesztik a japán parlament elé, s várhatóan meg is szavazzák. Akihito fiának, Naruhito hercegnek adná át a krizantémos trónt.

SZAÚD-ARÁBIA Fejedelmi lakoma

(Arab News)

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke királyi fogadtatásban részesült Szaúd-Arábia fővárosában. Az Arab News című lapnak sikerült megszereznie az elnökök lakomájának menüsorát is. Az előétel egy szicíliai caponata és burrata saláta volt. Mellette Beluga kaviár blinivel és citromos tejszínnel. Ez után parmezános rizottó következett libamájjal vagy borjúsült karamellizált hagymával és szarvasgombával. Főételként báránykotlettet szolgáltak fel napon szárított paradicsomból készült pürével és más köretekkel. A desszert pedig toszkánai csokoládétorta, datolyafagylalt és datolya-alma turmix volt.

OLASZORSZÁG Mozart zenéje jót tesz a szőlőtőkéknek

(Pixabay)

A piemonti Cueno borvidékének egy borásza új módszert próbál ki arra, hogy szőlőtőkéi magasabb terméshozamot érjenek el. Wolfgang Amadeus Mozart zenéjét sugározza nebbiolo szőlőfajtájának. Ornella Correggia célja egyebek között, hogy harmonikus egyensúlyt teremtsen a környezet és az élőlények között. Szőlőiben több hangszórón keresztül szól a klasszikus zene, leginkább Mozart. A zene távol tartja a vadállatokat, a rókákat, vaddisznókat és az őzeket, amelyek szívesen dézsmálják a szőlőfürtöket. Még érdekesebb, hogy a zenének köszönhetően a szőlőtőkéket nem pusztítja kártevő, sem betegség. Egészségesek annak ellenére, hogy növényvédő szerekkel nem kezelik őket.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon