1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁGJégeső pusztított a borvidéken

Szinte teljesen letarolta a mátrai borvidéket a hétvégi jégeső, a kár legalább 100 millió forint lehet. A helyszíni beszámoló szerint Karácsondon és a környező települések szőlőültetvényein is nagyon nagy a baj. A gazdák szerint az év eleji fagy és a mostani jég „gyakorlatilag teljesen tönkretette az idei termést”, így már inkább a jövő évre kell készülniük. A domboldalról lezúduló sáros, hordalékkal teli víztömeg kisebb fákat, kerítéseket is kidöntött.

FRANCIAORSZÁG Philippe lett az új francia kormányfő

(MTI)

A normandiai Le Havre jobboldali polgármesterét, Edouard Philippe-et nevezte ki az új francia államfő, Emmanuel Macron kormányfőnek. A 46 éves Edouard Philippe a kormányfői tisztséget december óta betöltő szocialista Bernard Cazeneuve-öt követi a miniszterelnöki székben. Első feladata az új francia kormány összeállítása lesz. Édouard Philippe 1970-ben született, és 2012-ben választották meg Seine-Maritime parlamenti képviselőjének. Egykor két évig a szocialisták tagja volt. Tavaly részt vett Alain Juppé elnökválasztási kampányában, ám a Bordeaux-i polgármester alulmaradt a Republikánusok előválasztásának második fordulójában Francois Fillonnal szemben. Philippe a konzervatív párt balszárnyához sorolható, aki osztja Macron liberális gazdasági elképzeléseit.

KRÍM-FÉLSZIGET Betiltották a krími tatárok megemlékezését

(MTI)

Az Oroszország által önkényesen bekebelezett Krím félsziget hatóságai idén is megtiltották a gyülekezést a krími tatároknak 1944-es erőszakos kitelepítésük emléknapján, május 18-án. A krími tatárok már tavaly sem tarthattak megemlékezést az elcsatolt félszigeten, ezért a szomszédos Herszon megyében helybeli ukránokkal közösen tartották meg nagygyűlésüket. A kijevi vezetés a félsziget három évvel ezelőtti elcsatolása óta számtalanszor hívta fel a nemzetközi közösség figyelmét arra, hogy Oroszország korlátozza a félszigeten maradt nem orosz nemzetiségűek, köztük főként a krími tatárok és az ukránok szabadságjogait.

SPANYOLORSZÁGA bikaviadalok ellen tüntettek Madridban 

(Pixabay)

Több ezren tüntettek a bikaviadalok ellen Madridban a város védőszentje, San Isidro ünnepén, amikor a szokásosnál jóval több küzdelmet rendeznek a helyi arénában. A szervezők szerint 18 ezer ember vonult utcákra, míg a városi hatóságok háromezerre becsülték a résztvevők számát, akik „A bikaviadal erőszak és te megállíthatod” feliratú, óriási molinó mögött sorakoztak fel a belvárosban tizenhét állatvédő szervezet felhívására. „A kínzás nem kultúra” - kiabálták a felvonulók, akik az ország több régiójából érkeztek a tüntetésre, hogy követeljék az állatvédelmi törvények szigorítását, miszerint az állatkínzás tartozzon a spanyol büntetőtörvénykönyv hatálya alá.

CSENDES-ÓCEÁN A „szemét sziget”

(Pixabay)

A Henderson-sziget a Csendes-óceánon található és évszázadok óta lakatlan. Egy ausztrál-brit kutatás viszont nemrég a világ legszennyezettebb helyének nyilvánította, mivel a tengeri áramlatok a szigetre sodorják a tengerjáró hajókból származó hulladékokat. A szigeten összesen 17 tonna szemét lehet, ez négyzetméterenként 671 darab hulladékot jelent. Nem csak a legközelebbi szárazföldi területekről kerül ide a szemét, Németországból és Kanadából is találtak már itt palackot, műanyag tasakot.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon