1-HÉT

Pixabay

EURÓPA – Jönnek a rokonok is?

Az utóbbi évek, illetve hónapok folyamán Európába érkezett migránsokat, akár fél millió rokonuk követheti a közel jövőben. Ezt az előrejelzést egy nemrég nyilvánosságra került szakértői jelentésben olvashatjuk. A német szakemberek szerint elsősorban Németországot érintené a dolog, mivel ez az ország fogadta be eddig a legtöbb szír menekültet. Az elkövetkező hónapokban érkező házastársak, idősebb szülők, gyermekek mintegy 500 ezer további szír bevándorlót jelenthetnek Európa számára. A szír menekülteknek, érthető módon rendkívül fontos a családegyesítés, Németországban azonban hamarosan összeomolhat a szociális rendszer. Csak az idén 72 ezer szír menekült érkezett az országba, a szakértői jelentés szerint ez a szám akár már év végére elérheti a félmilliót. 

 

EURÓPA – Pokolgépes támadás Isztambulban

Isztambul belvárosában, a Vezneciler kerületben, ismeretlen merénylők pokolgépes támadást hajtottak végre rendőrségi járművek ellen. A merényletben tizenegyen haltak meg, köztük hét rendőr és négy civil személy. A robbanásban sokan megsebesültek, hárman súlyosan. Egyelőre egyetlen csoport sem vállalta a merénylet elkövetését, de az Iszlám Állam és a kurd szeparatisták is követtek el a közelmúltban terrortámadásokat Törökországban. A török sajtó szerint a merénylet a törökországi kurd kisebbség autonómiájáért fegyveres felkelést folytató szakadár Kurdisztáni Munkáspártra vall, mivel más terrorszervezetekkel ellentétben ők támadásaikkal nem kifejezetten turistákat, hanem a török biztonsági erőket, így a rendőrség tagjait veszik célba.

Pixabay

 

VILÁG – A világ legbefolyásosabb hölgyei

A Forbes című amerikai gazdasági magazin az idei évben is rangsorba állította a világ legbefolyásosabb hölgyeit. A legbefolyásosabb nő címét ezúttal is Angela Merkel, német kancellár kapta. Amióta Merkel 2006-ban először felkerült a Forbes listájára, mindössze egyszer, 2010-ben fordult elő, hogy a tekintélyes pénzügyi magazin nem őt választotta a világ legbefolyásosabb nőjének. Az idei lista második helyezettje csakúgy, mint tavaly Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter, a demokraták várható elnökjelöltje lett. A harmadik helyen Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, míg a negyedik helyen Bill Gatesnek, a Microsoft társalapítójának emberbaráti tevékenységéről ismert felesége, Melinda Gates üzletasszony végzett.

Pixabay

 

EGYESÜLT ÁLLAMOK, ÉSZAK-AMERIKA – Hillary Clinton a demokraták elnökjelöltje

Végérvényesen eldőlt, hogy hogy Hillary Clinton lesz a demokraták elnökjelöltje a 2016-os elnökválasztáson. A volt külügyminiszter és egykori First Lady az előválasztásokat követően bebiztosította elnökjelöltségét, azaz átlépte a jelöltség megszerzéséhez szükséges bűvös határt. Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy az Egyesült Államok történetében először fog nő harcba indulni az amerikai elnöki posztért. A demokraták júliusban Philadelphiában tartják konvenciójukat, ahol hivatalosan eldől majd, hogy a párt kit jelöl a november 8-án esedékes elnökválasztáson a republikánusok valószínű elnökjelöltjével, Donald Trumppal szemben.  

Pixabay

 

 

TÁVOL-KELET – Emlékezés a Tienanmen téri eseményekre

27 évvel ezelőtt történt Pekingben, a demokratikus változásokat követelő, Tienanmen téri tüntetés véres felszámolása. A tragikus eseményekre tízezrek emlékeztek meg Hongkongban. A hongkongi megemlékezés résztvevői koszorút helyeztek el a Viktória parkban, majd egy perces csönddel emlékeztek a szétvert tüntetés áldozataira. Kínai területen csak a különleges közigazgatási övezetnek számító Hongkongban tartottak megemlékezést. A virrasztást a kínai demokratikus mozgalmakat támogató hongkongi szövetség szervezte, amely maga is demokratikus változást követel az egypárti diktatúra helyett, valamint azt, hogy Peking mondja ki: ami a Tienanmen téren történt, nem ellenforradalmi felkelés volt. Az évforduló időpontjában Pekingben, a Tienanmen téren szigorították az egyébként is szigorú biztonsági intézkedéseket. A demokratikus változást követelő tiltakozásokról, szétverésükről továbbra sem szabad beszélni, ezen kívül minden nyilvános és magánjellegű megemlékezés tilos.

Pixabay

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon