1-HÉT

MAGYARORSZÁG950 ezer új magyar állampolgár

A határon túli magyarság támogatásának rendszere teljes mértékben felállt, minden eleme működik - jelentette ki Semjén Zsolt Budapesten. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszámolt arról is, hogy eddig 950 ezer új magyar állampolgár van az egyszerűsített honosításnak köszönhetően. Semjén Zsolt az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága előtt éves meghallgatásán rámutatott: „Amikor egy új programot bevezetünk, az egységes szempontok alapján, átgondolt módon történik. A támogatások mértéke 2009-ben 9 milliárd volt, tavaly 89 milliárdra nőtt. A magyar kormány a határon túli gazdasági szereplőknek soha nem látott támogatást nyújt. Vajdasággal indult a program, amelyet Kárpátaljával folytattunk, s kiterjesztettünk az egész Kárpát-medencére – hangoztatta a miniszterelnök-helyettes.

EURÓPA-MAGYARORSZÁG Hatalmas üzlet az élelmiszer-hamisítás

(Pixabay)

A kábítószer-kereskedelem után a második legnagyobb illegális üzletág a visszaélés az élemiszerlánc-termékekkel az Európai Unióban, a világon pedig a negyedik - jelentette ki Helik Ferenc, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelt ügyek igazgatóságának vezetője a magyar közszolgálati televízióban. A Nébih vezetője továbbá arra mutatott rá, hogy amelyik élelmiszernek az egyik alapanyagát kiveszik vagy mással pótolják, az hamisított. 

MONTENEGRÓ Hivatalosan is a NATO tagjává válik az Adria-parti ország

(Pixabay)

Montenegró parlamentje április 28-án fogadta el a csatlakozásról szóló törvényt, így tizenegy évnyi tárgyalás után az ország csatlakozhat az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez. Podgorica a ratifikációs okmányokat letétbe helyezi az amerikai kormánynál, az Egyesült Államok ugyanis az Észak-atlanti Szerződés letéteményes állama. Ezzel Montenegró csatlakozik a NATO-hoz, aminek időpontja a miniszterelnök elmondása szerint június 5. lehet. Montenegró és a NATO között 2006 novemberében kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások, Podgorica a nyugati katonai tömb 29-ik tagja lesz.

TÖRÖKORSZÁGA török kormány falakat húzna az iráni határ mentén

(Pixabay)

Ankara falat tervez építeni az iráni határon a Törökországban betiltott Kurdisztáni Munkáspárt szélsőséges fegyveresei ellen hozott intézkedések keretében. A török kormány 70 kilométer hosszú falat szeretne felhúzni a kelet-törökországi Agri és Igdir tartományok mentén, a fennmaradó határvonalat tornyokkal és acélkerítéssel zárnák le. Emellett a határon fényszórókat is elhelyeznek. Törökországnak ötszáz kilométer hosszú közös határa van Iránnal. Az északról déli irányba húzódó határ mentén fekszik Hakkari, Agri, Igdir és Van török tartomány, amelyekben jelentős számban élnek kurdok.

UKRAJNA Steven Seagal kitiltva

(MTI)

Négy évre megtiltották a kijevi hatóságok, Steven Seagal amerikai filmszínésznek a beutazását Ukrajnába. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat az ukrán nemzeti érdekek védelmével indokolta a döntést, amely szerint a színész 2021-ig nem teheti be a lábát az országba. A 65 éves Seagal A lángoló jég, A tűz a mélyben, Az úszó erőd, és más kasszasikereket hozó filmek főszereplője az elmúlt években számos alkalommal tett olyan nyilatkozatot, amelyben támogatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt és politikáját, beleértve a Krím Oroszország általi elcsatolását, valamint a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon