1-HÉT

animafest.hr

HORVÁTORSZÁG Rajzfilmfesztivál

Több mint 30 országból csaknem 100 animációs filmet mutatnak be Zágrábban az idei Animafest nemzetközi filmfesztiválon június 5. és 10. között, köztük magyar rajzfilmeket is. A fesztivál honlapja szerint a 27. alkalommal megrendezett seregszemlére 76 országból 1600 alkotást neveztek, ezekből válogatták ki a programban szereplő 99 filmet. A nemzetközi rövidfilmes versenybe 44 alkotás került be: svájci, svéd, japán, francia, horvát, belga, lengyel, holland, norvég, amerikai és dél-afrikai alkotások mellett egy magyar film is, Dell'Edera Dávid Balkon című munkája. A hatperces film 2D-s és 3D-s számítógépes animációval készült, egy lakótelep életébe nyújt bepillantást egy forró nyári napon.

NAGY-BRITANNIA Hamarosan előrehozott választás 

(Pixabay)

Theresa May brit kormányfő bejelentette, hogy a szigetországban hamarosan, pontosabban június 8-án előrehozott általános választásra kerül sor. A miniszterelnök teljesen váratlanul jelentette be a választások kiírásának tervét, hiszen eddig azon az állásponton volt, hogy nincs szükség soron kívüli parlamenti választásra, mivel az csak újabb bizonytalanságot teremtene éppen a brit EU-tagság megszűnéséről folytatandó tárgyalások kritikus kezdeti szakaszában.

IRÁN1636 jelölt indulna az iráni elnökválasztáson

(Pixabay)

Összesen 1636 jelölt regisztráltatta magát a május 19-i iráni elnökválasztásra. Az utolsó pillanatokban vetette fel magát a választáson induló jelöltek listájára Mohammad Bagir Galibaf, Teherán konzervatív polgármestere. Szintén az utolsók között regisztráltatta magát Esak Dzsahangiri, az iszlám köztársaság első alelnöke. A mérsékeltnek, illetve pragmatikusnak tartott Haszan Róháni jelenlegi iráni államfő szintén jelöltette magát, és így tett Ebrahím Raiszi keményvonalas vallási vezető is, aki a konzervatívok táborában tartott előválasztásokon a legtöbb szavazatot kapta.

AUSZTRÁLIASzigorítanak a külföldiek munkavállalási feltételein

Ausztrália megszünteti az úgynevezett 457-es munkavállalási vízumot, és egy új rendszert vezet be helyette, amelyben elsősorban hazai állampolgárokat kell alkalmazni az üres állásokban, és jobb angolnyelv-tudást, valamint szakmai képzettséget követelnek meg a külföldi munkavállalóktól – jelentette be Malcolm Turnbull miniszterelnök. „Bevándorló nemzet vagyunk, de az ausztrál munkásoknak előnyt kell élvezniük a külföldiekkel szemben a hazai munkaerőpiacon” – tette hozzá Turnbull canberrai sajtóértekezletén.

INDIA Rendkívüli alkoholtilalom Indiában

(Pixabay)

Az indiai legfelső bíróság április elsejei hatállyal életbe léptetett egy teljesen váratlan rendeletet. E szerint az autópályáknak minősülő indiai utak 500 méteres körzetében tilos alkoholtartalmú italokat árulni. Még sört sem szabad. A tilalom oka hivatalosan az, hogy a közlekedési balesetek jelentős részét az alkohol hatása alatt lévő sofőrök okozzák. 2016-ban egyébként 450 milliárd dollárral, a világ nyolcadik legnagyobbika volt az indiai alkoholpiac. A szakértők 6 százalékos növekedést jósolnak a következő évekre. Ezért a szállodai és az éttermi szektor abszurdnak, érthetetlennek tartja a döntést.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon