1-HÉT

HORVÁTORSZÁG Borászat nyílt a tenger alatt

Horvátországban a kagylók mellett most már borokat is találhatunk, ugyanis megnyitották az első tengeralatti borászatot. Az Edivo borászat ezer négyzetméteren terül el a szárazföldön és most már a tenger alatt is. Tulajdonosainak az egész szigeten vannak szőlőültetvényei. Ivo és Anto Segović, valamint Edi Bajurin tulajdonosok már a pincészet megnyitása előtt ismertek voltak az amforákban érlelt, szabadalmi oltalom alatt álló horvát borok miatt. Azok a turisták, akik a víz alatti rejtett világra is kíváncsiak, tapasztalt búvárok vezetésével alá is merülhetnek és saját szemükkel nézhetik meg a „víz alatti pincét”. A palackokat a Mail Ston-i öböl mélyén elsüllyedt hajóroncsban tárolják és érlelik.

OROSZORSZÁGA Lukoil eladja az oroszországi benzinkútjait

(MTI)

A Lukoil két éven belül megválik valamennyi oroszországi benzinkútjától. Erről a végső döntést az év végéig hozza meg a cég. Az ügylethez közel álló forrás szerint a legnagyobb magánkézben lévő orosz olajvállalat benzinkút-hálózatának a megszerzésére már három ajánlat érkezett. A cég gondol a külföldi befektetőkre is, a potenciális beruházókat a napokban keresi meg, hogy felmérje: van-e érdeklődés. A Lukoil állítólag azért válik meg benzinkútjaitól, mert azok rendkívül alacsony nyereséggel működnek.

VATIKÁNMegnyílt Ferenc pápa mosodája

Ferenc pápa mosodája nevet kapta a Róma belvárosában megnyílt mosoda, amelyben hajléktalanok tisztíthatják ruháikat és takaróikat. A mosoda ingyen mossa, szárítja és ki is vasalja a hajléktalanok által hozott ruhaneműket. A gépek működtetésében önkéntesek segítenek. A mosodában hat mosó- és hat szárítógépet helyeztek el, valamint vasalókat: a legmodernebb háztartási gépeket egy ismert multinacionális cég adományozta, és ingyenesen szolgáltatja a mosószert is.

FRANCIAORSZÁG Le Pen vagy Macron?

(MTI)

Tizenkét nappal a francia elnökválasztás első fordulója előtt egyre bizonytalanabbnak tűnik a voksolás kimenetele, miután a felmérések szerint a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon beérte a harmadik helyen állon Francois Fillon konzervatív jelölte és csökkent a továbbra is az élen fej-fej mellett haladó függetlenként induló Emmanuel Macronnak, a szocialista kormányzat volt gazdasági miniszterének és Marine Le Pennek, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnökének az előnye. A választás favoritjának továbbra is Macron számít.

NAGY-BRITANNIA 105 évesen, vagányan a hullámvasúton

(Pixabay)

Vélhetően minden vita nélkül azonnal megnyerné a világ legvagányabb nyugdíjasa címet Jack Reynolds. A brit férfi ugyanis azzal ünnepelte a 105. születésnapját, hogy felült a Twistosaurus nevű hullámvasútra a Yorkban található Flamingo Land nevű vidámparkban, amellyel be is állított egy világrekordot mint a legidősebb utas a szerkezeten. Az elejétől a végéig jól éreztem magam – mondta Reynolds, majd miután leszállt a hullámvasútról, azonnal megivott két pohár whiskyt, hogy ünnepeljen egy kicsit. Szerinte ugyanis a hosszú élet titka az ital, amelyből egy nyeletet mindig tesz a reggeli teájába és a vacsora mellé is elfogyaszt egy pohárkával.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon