1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁGHatalmas párnacsata zajlott a Hősök terén

Az áprilisi hétvége első napján több száz ember azért találkozott a Hősök terén, hogy a hagyományokhoz híven ismét párnával püfölhesse egymást. Ilyenkor tartják ugyanis világszerte a párnacsata napot, a fővárosi fiatalok és idősek pedig nem maradhattak ki a mókából! Nem voltak semmilyen ellentétek, múlthánytorgatás, sandaság vagy kirekesztés - csak repültek a párnák és szálltak a tollak.

SZERBIA, HORVÁTORSZÁG Vége a szerb-horvát csokiválságnak

(Pixabay)

Békejobb helyett „békecsokit” nyújtott Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök horvát kollégájának, Andrej Plenkovićnak  a boszniai Mostarban, ezzel is jelezve: nincsenek diplomáciai súrlódások a két ország között egy korábbi, csokoládét is érintő ügy miatt. Mint ismeretes december elején „csokibotrány” tört ki Horvátországban, amelyet napokig tartó nyilatkozatháború követett Zágráb és Belgrád között. A feszültséget egy óvodásoknak összeállított ajándékcsomag okozta, Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő ugyanis Dubrovnikban, a város felszabadulásának 25. évfordulóján egy óvodában olyan édességcsomagot adott a gyerekeknek, amely egy darab - a horvát piacon egyébként kapható - szerbiai csokoládét is tartalmazott.

OROSZORSZÁG Hőssé nyilvánították a szentpétervári metróvezetőt

Robbantás történ a szentpétervári metró egyik kocsijában, a feltételezett terrorcselekménynek 14 halálos áldozata volt. A tragédiát követően az orosz közvélemény hősként tiszteli a metróvezetőt, mivel nem állította meg a metrót a robbanás után, ezzel a döntésével pedig rengeteg ember életét mentette meg. A vezető „hozzáértő” döntésének köszönhetően a metró a detonáció után továbbhaladt a síneken, és addig meg sem állt, míg el nem érte a következő állomást. Ha ezt nem tette volna meg, nagyon megnehezítette volna az evakuálás folyamatát, és a súlyos sérültekhez nem tudtak volna időben eljutni a mentősök.

DÉL-AMERIKA, ECUADOR Lenin újból választást nyert vagy választást csalt?

(YouTube)

Tömegek vonultak az utcára Ecuadorban, miután a hétvégén lezajlott elnökválasztást követően mindkét jelölt győztesnek kiáltotta ki magát. Az eredmények szerint ha hajszállal is, de a baloldali Lenin Moreno vezet, ám a konzervatív Guillermo Lasso alig három százalékkal lemaradva követi őt. A félreértés abból adódott, hogy két, egymásnak ellentmondó exit poll eredményt hoztak nyilvánosságra a választás után. A helyzet azóta sem tisztázódott: a leköszönő szocialista elnök szövetségese, Lenín Moreno a voksok 51,12 százalékát kapta, míg a technokrata Guillermo Lassóra 48,88 százalék voksolt. Ám az El Comercio ecuadori napilap beszámolója szerint a szavazatok 96,64 százalékát dolgozták fel eddig, így a szoros verseny akár meg is fordulhat, és végleges eredmény csak néhány nap múlva várható.

JAPÁN 333 bálna esett áldozatul „kutatási” célból

(Pixabay)

Visszatért az Antarktisz vizeiről az a japán bálnavadászflotta, amely az elmúlt pár hónapban több mint 300 csukabálnát ejtett el az ázsiai szigetország „kutatási célú bálnavadászati” programjának keretében. Japán csaknem négyezer bálnát akar kifogni a következő 12 évben kutatási programja keretében és folyamatosan hangoztatja, hogy végső célja a kereskedelmi célú bálnavadászat visszaállítása. Ausztrália korábban a hágai Nemzetközi Bíróság elé vitte a japán bálnavadászati programot, és a testület 2014 márciusában úgy döntött, hogy Tokiónak le kell állítania a bálnavadászatot az Antarktiszt övező tengerekben, mert az úgynevezett „kutatási célú bálnavadászati” programja semmiféle tudományos célt nem szolgál.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon