1-HÉT

Pixabay

EURÓPAA Római Szerződés hatvan esztendeje  

Rómában ünnepi csúcstalálkozót tartottak a Római Szerződés aláírásának 60 éves évfordulója alkalmából. A találkozón az uniós központi intézmények vezetői az EU jövőbeli egységéért szálltak síkra, voltak azonban olyanok is akik önkritikát gyakoroltak. Angela Merkel német kancellár elismerte, az Európai Unió hibákat követett el, de eljött az ideje befejezni a félbemaradt tetteket, amire meg van a megfelelő alap. „Az unió külső határainak megnyitásakor nem gondoltunk a határok megerősítésére. Az egységes uniós valuta bevezetésekor nem voltunk felkészülve egy válságra. Ezt azonban rendbe tesszük a bankszövetség és a stabilizációs mechanizmus segítségével. A fő az, hogy mindezt a szolidaritás jegyében kell megtenni” – hangoztatta Merkel.

EURÓPA, NÉMETORSZÁG Hivatalba lépett Németország új államfője

(MTI)

Berlinben a német szövetségi törvényhozás két házának együttes ülésén tette le hivatali esküjét Németország új államfője, Frank-Walter Steinmeier. A hívő evangélikus politikus a német nép szolgálatára és az alaptörvény védelmére tett esküjét az „Isten engem úgy segéljen” kijelentéssel zárta.  Beszédében kiemelte, hogy az autoriter erők iránt Európa egyes részein is megmutatkozó vonzódás valójában „menekülés a múltba a jövőtől való félelem miatt”. Félni azonban nem szabad a jövőtől, mert a félelem a diktatúrák és autoriter rendszerek hajtóereje. Ezért bátran kell viszonyulni a jövőhöz - húzta alá a német államfő, kiemelve, hogy „a bátorság a demokrácia életelixírje”, és „a bátrak államformája a demokrácia”.

EURÓPA, UKRAJNA Ukrajna nem engedi be az orosz versenyzőt az Eurovíziós Dalfesztiválra

(MTI)

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat megtiltotta a beutazást Ukrajnába Julija Szamojlova orosz énekesnőnek, aki hazáját képviselte volna a májusban Kijevben megrendezendő Eurovíziós Dalfesztiválon. A döntést Olena Hitljanszka, a szolgálat szóvivője közölte Kijevben. A gyerekkorában kerekesszékbe kényszerült, mozgássérült énekesnőt azért sújtotta az ukrán hatóság beutazási tilalommal, mert 2015-ben fellépett az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félszigeten, és ezzel megsértette azt az ukrán jogszabályt, amely szerint a Krím félszigetre csak ukrán területről, az ukrán hatóságok engedélyével szabad beutazni.

EGYESÜLT ÁLLAMOK Eladó egy kisváros

(MTI)

Másfélmillió dollárért verik dobra a Reduction települést Pennsylvania államban. A településen alig hatvanan élnek, valaha - a fénykorában - négyszáz embernek adott otthont. Egy közelben lévő hulladékfeldolgozó üzem tulajdonosa építtette a munkások számára még hetven évvel ezelőtt. A gyár, amely Pittsburgh hulladékának egy részét dolgozta fel, azóta megszűnt, a gyártulajdonos évtizedekkel ezelőtt tízezer dollárért eladta a települést egy helyi gazdának, a Reduction azóta e család birtokában van. A másfélmillió dolláros árban egyébként benne van az egykori egytermes általános iskola épülete is, amelyet pár évvel ezelőtt lakássá alakítottak át.    

 

EURÓPA, PORTUGÁLIA A jövőben Cristiano Ronaldo nevét viseli egy repülőtér

(MTI)

Portugáliában repülőteret neveztek el Cristiano Ronaldóról, a Real Madrid négyszeres aranylabdás futballistájáról. A 32 éves támadóról szülővárosa, a Madeira szigetén található Funchal nemzetközi repülőtere kapta új nevét. Funchal városában gyakorlatilag egész iparág épül Ronaldóra, hiszen szobra, múzeuma és egy szállodája is van a 137-szeres válogatott csatárnak, aki az elmúlt hétvégén két gólt szerzett a magyar válogatott ellen 3-0-ra megnyert vb-selejtezőn.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon