1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁG Orbán Viktor szívhez szóló üzenete

Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőt írt a határon túli magyaroknak március 15-e alkalmából, amelyben azt üzente, hogy „csak egy szívvel és egy akarattal juthatunk előre”. „Hét esztendővel ezelőtt ismét lehetőséget kaptunk arra, hogy újraalkossuk és megszilárdítsuk a magyar nemzet egységének fundamentumát. Az elmúlt években olyan erős és stabil anyaországot építettünk, amely segíteni tudja a Kárpát-medencei magyarság szülőföldön való boldogulását. Rajtunk áll, hogy élve a kapott eséllyel, összefogásunkkal és kitartásunkkal valóra váltjuk-e '48-as hőseink álmait, büszkén hirdetve: 'a magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez'. Legyen tehát béke, szabadság és egyetértés!”

MAGYARORSZÁGNégyezer magyar középiskolás ünnepelt a határon túl

 

Négyezer magyar középiskolás utazott a határon túlra megünnepelni a 169 évvel ezelőtt kitört 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulóját a Rákóczi Szövetség diákutaztatási programja keretében. A program keretében 101 középiskola pályázott sikerrel Kárpát-medencei utazási támogatásért. Szlovákiába 32, Erdélybe, illetve Partiumba 36, Vajdaságba 14, Kárpátaljára hat, Szlovéniába három, Horvátországba pedig két középiskolai csoport utazik március folyamán. Ezzel párhuzamosan nyolc külhoni iskola anyaországba tervezett utazása is támogatásban részesült a szövetség vezetőinek döntése értelmében.

OLASZORSZÁG Migrációs csúcstalálkozó lesz Rómában 

(MTI)

Olaszország, Németország, Franciaország és az észak-afrikai országok részvételével hamarosan csúcstalálkozót tartanak az olasz fővárosba az afrikai migránstáborok felállításáról. A találkozó időpontja még bizonytalan, Marco Minniti olasz belügyminiszter egyenlőre nem közölt dátumot, de hangsúlyozta, hogy a találkozót mielőbb megtartják. Azt viszont elmagyarázta, hogy az Afrikában felállítandó táborok a migránsok ellenőrzését szolgálják majd az Európába illegálisan bevándorolni akarók és a menedékkérők azonosításával.

LENGYELORSZÁG Varsónak nem tetszik a „kétsebességes” Európa

(MTI)

Lengyelország sohasem fog beleegyezni „kétsebességes” Európába, ma az Európai Unió egységéről kell beszélni - jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfő. Hozzátette azt is, hogy a visegrádi négyek minapi deklarációja alapja lehet az Európai Unió következő, római csúcstalálkozójáról kiadandó nyilatkozatnak, amelynek akkor van értelme, ha konkrét megoldásokat javasol, nem pedig csupán az együttműködés összefoglalását.

TÖRÖKORSZÁG Hőlégballon baleset Kappadókiában

(Pixabay)

Negyvenkilenc, főként külföldi turista megsérült egy hőlégballon balesetben a közép-törökországi Nevsehir tartomány Göreme településénél, Kappadókia történelmi régióban. A hirtelen kedvezőtlenre forduló időjárás következtében néhány ballon kényszerleszállást hajtott végre, de három nagy magasságban lebegő ballon a közeli Ürgüp irányába sodródott a széllel, és a település külterületén a földnek csapódott. A turisták Kappadókia világhírű sziklaformáit, a vulkanikus „tündérkéményeket” akarták megcsodálni madártávlatból. A térség jól ismert földalatti városairól és hegyoldalba vájt templomairól is. A legtöbb sérült enyhe horzsolásokat szenvedett, de volt, akinek csontja tört, de senki sem szenvedett életveszélyes sérülést.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon