1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁGKanyaró járvány

Az elmúlt napokban kanyaró járvány ütötte fel a fejét Magyarország dél-keleti részén. Makó és környékén 13 kanyarógyanús esetről tudnak a hatóságok. Oroszi Beatrix, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató-főorvosa arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a Szegedi Tudományegyetemen nem alakult ki járvány, a makói kórházban pedig kontroll alatt tartják a megbetegedéseket. „A kanyaró, egy rendkívül ragályos fertőző megbetegedés, amely a kezdeti tünetei, avagy a kiütések megjelenése előtt nagyon hasonlít az influenzára” – ismertette az igazgatóasszony. Ha valaki átesett a kanyarón, akkor élete végéig védett lesz a betegséggel szemben.

EURÓPA, NAGY-BRITANNIAParlamenti szavazást követel a Lordok Háza

(MTI)

A Lordok Háza a brit kormány szándékával ellentétes döntésével annak a kormányzati határozattervezetnek a felsőházi vitáját zárta le, amelynek parlamenti elfogadása szükséges a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásához. Az 50. cikkely szabályozza és aktiválásának március végéig tervezett bejelentése hivatalosan el is indítja Nagy-Britannia kilépési folyamatát az EU-ból. A felső kamara döntése a brit kormány második veresége egy héten belül. A Lordok Háza a vita múlt heti szakaszában, szintén a kormány álláspontjával ellentétesen a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogainak garantálására szólította fel Theresa May miniszterelnököt.

VILÁG – Az ENSZ elítélte Észak-Koreát

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szigorúan elítélte Észak-Koreát, amiatt, hogy a távol-keleti ország ballisztikus rakétákat lőtt ki. A Biztonsági Tanács szerint Észak-Korea egyre inkább a térség destabilizálására törekszik, és tartósan ellenszegül a BT határozatainak. Phenjan néhány nappal ezelőtt indított el négy ballisztikus rakétát, amelyek Japán közelében csapódtak a tengerbe. Az észak-koreai kormány a múlt hét óta tartó, minden évben megrendezett dél-koreai-amerikai hadgyakorlatot torolta meg ezzel, mert egy ellene indítandó háború előkészületének tekinti a gyakorlatokat. Japán, Dél-Korea és az Egyesült Államok azonnal tiltakoztak a rakétakilövések miatt.

ÉSZAK-AMERIKA, EGYESÜLT ÁLLAMOK Fejkendő muszlim sportolók számára

(Instagram)

Hidzsábot, avagy női fejkendőt fejlesztett ki muszlim sportolóknak a Nike sportszergyártó cég. Az amerikai vállalat tájékoztatása szerint egy évig tartott a fejlesztési folyamat, melyben többek között Zahra Lari, az Egyesült Arab Emírségek első női műkorcsolyázója is részt vett. Az arcot szabadon hagyó, de a hajat, nyakat és vállakat elfedő sport-hidzsáb jövőre kerül a boltokba fekete, szürke és sötétkék színben. Tavaly nyáron a vívó Ibtihaj Muhammad volt az első amerikai sportoló, aki kendőben szerepelt az olimpián, és a kardcsapat tagjaként bronzérmet nyert Rióban.

AFRIKA Orvvadászok áldozatul esett Afrika legöregebb elefántja

(Pixabay)

Orvvadászok ölték meg Afrika egyik legnagyobb és legöregebb elefántját. Satao II tetemét néhány napja fedezték fel a levegőből egy rutinrepülés során a Tsavo Nemzeti Park déli részén. Az állatot valószínűleg mérgezett nyíllal ölték meg. A hím elefánt körülbelül ötvenéves lehetett, hatalmas agyarai egyenként több mint fél mázsát nyomtak. A két feltételezett vadorzót sikerült elfogni, még mielőtt elszökhettek volna a hatalmas agyarakkal. Satao II. a nemzeti park látogatóinak egyik kedvence volt. Túlélt sok súlyos aszályt, és vélhetően számos korábbi, az elejtésére tett kísérletet is. Az állatvédők szerint a világon már csak huszonöt példány él a nagy termetű, óriási agyarú elefántokból, közülük tizenöt Kenyában.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon