1-HÉT

Pixabay

EURÓPA – Egy kontinens jövőkép nélkül

Az Európai Néppárt megalapításának negyvenedik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy nincs közös európai jövőkép, eluralkodott az euroszkepticizmus, sőt az europesszimizmus lett az Európát övező illúziók alternatívája. Tusk mindenkit emlékeztetett arra is, hogy egyre hangosabbak azok, akik megkérdőjelezik az egyesült Európa elvét. Kijelentette: ennek megoldására nyílt és őszinte vitát kezdeményez, amelyhez jó alapot ad az unió elődjét létrehozó római szerződés hatvanadik évfordulója. „Ha egyesült és szolidáris Európát akarunk, önmagunknál kell kezdeni. Az egyik legnagyobb erkölcsi nagyság, II. János Pál mondta, hogy a szolidaritás sosem irányul egymás ellen. Szolidaritás mindig a másikkal együtt létezik”.

 

EURÓPA – Az évtized vihara tombolt Dél-Németországban

Hosszú évek, sőt évtizedek óta nem látott vihar csapott le Németországra. A főként az ország déli tartományait sújtó esőzésekben és földcsuszamlásokban négyen vesztették életüket. A természeti katasztrófa sújtotta területen a becslések szerint több millió eurós a kár. Autóroncsok, épületdarabok, kidőlt fák és törmelékek hevernek mindenfelé az utcákon. A Rems-folyó vízszintje például néhány óra alatt csaknem három métert emelkedett és kilépett a medréből. A dél-németországi Braunsbachban pedig a Kocher-folyó okozott árvizet. Az áradások és földcsuszamlások miatt több térségben napokig akadozott a közlekedés és több tucat ház pincéjét árasztotta el a hirtelen jött nagy mennyiségű csapadék.

 

Pixabay

 

EGYESÜLT ÁLLAMOK, ÉSZAK-AMERIKA – Trump és a Guruló Mennydörgés

Közel fél millió motoros előtt kampányolt Donald Trump. Az amerikai republikánus pártiak várható elnökjelöltje a Guruló Mennydörgés, avagy Rolling Thunderstorm nevű motoros szervezet tagjai előtt mondott beszédet a washingtoni Lincoln Emlékműnél. A motorosok az ország valamennyi szövetségi államából érkeztek, és szinte ellepték a fővárost és környékét. A 1988-ban alakult motoros szervezetnek alapításkor mintegy háromezer tagja volt, mára azonban már több mint egymilliónyian csatlakoztak hozzájuk. Trump beszédében többek között megismételte a választási kampányban csaknem mindig hangoztatott ígéretét, amely szerint, ha ő lesz az elnök, akkor újabb falakat építenek az amerikai-mexikói határon.

Pixabay

 

KÖZEL-KELET – Mekkai zarándoklat irániak nélkül

 

Az Irán és Szaúd-Arábia között uralkodó, fagyos diplomáciai viszony miatt elképzelhető, hogy az iráni muszlimok az idén nem vesznek részt a hagyományos éves mekkai zarándoklaton. Teherán szerint Rijád nem tudja garantálni állampolgárai biztonságát és akadályokat gördít a zarándokok beutazása elé. Ali Dzsannati iráni kulturális miniszter még május elején kijelentette azt, hogy a szaúdi fél nélkülözhetetlen együttműködésének hiánya miatt az irániak nem mennek Mekkába. Ezt követően az iráni diplomácia hetekig várt egy esetleges, pozitív szaúdi válaszra, de mindez nem következett be. Nem mellékes az sem, hogy a tavalyi mekkai zarándoklat is kedvezőtlen hatással volt a kétoldalú kapcsolatokra, ugyanis a haddzsok történetének legsúlyosabb balesete következett be. A tömegpánik miatt 2300-an vesztették életüket, köztük 450 iráni zarándok. Teherán a tragédiával kapcsolatban hozzá nem értéssel vádolta meg a zarándoklat szervezéséért felelős sivatagi királyságot.

PIxabay

 

DÉL-AMERIKA – A legifjúbb milliomos

Az alábbi történet jól mutatja, hogy nem kell idősnek, vagy korosnak lenni ahhoz, hogy milliomossá váljon valaki. A brazil ügyvezető elnök, Michel Temer legkisebb fia mindössze hét éves és már egy több mint 2 millió real (több mint fél millió euró) értékű üzletkomplexum tulajdonosa. A Michel nevet viselő fiú Sao Paulo egyik felkapott üzleti negyedében birtokol két óriási irodát. Temer szóvivője a milliókkal kapcsolatban kijelentette: az elnök az ingatlanokat a kis Michelnek szánt örökségként íratta a gyerek nevére és felnőtt lányai szintén hozzájutottak ingatlanokhoz hasonló módon. Braziliában egyébként már azért is nagy az érdeklődés a Michel család vagyona iránt, mert az országban hónapok óta belpolitikai válság dúl a Petrobras állami olajvállalat körül kirobbant óriási korrupciós botrány miatt.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon