1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁG – Gyulaházára költözik a NASA

Jelentős attrakciófejlesztést hajtanak végre a kétezer fős, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyulaházán. Az elképzelések szerint mintegy 3 milliárd forintból építenek űrközpontot. A beruházás a Tokaj, a Felső-Tisza és a Nyírség turisztikai fejlesztésének részeként valósulhat meg. Az űrközpont számára a helyválasztás nem véletlen, itt született ugyanis az ez idáig egyetlen magyar űrhajós, Farkas Bertalan. A tervezett beruházás óriási lendületet adhat a település turizmusának.

EURÓPA, UKRAJNA – Eltűntette az utakat a szélsőségesen hideg tél Ukrajnában

(Pixabay)

Az olvadó hó alatta valósággal „eltűntek” az utak Ukrajnában, az autópályák ugyanis olyan rossz állapotban vannak, hogy alig lehet közlekedni rajtuk, mivel a karbantartásukra szánt állami költségvetési pénzek nagy részét elsikkasztják. Az ország 170 ezer kilométernyi útszakaszának 70-90 százaléka van jelentősen romlott állapotban, és a kátyúk már évek óta okoznak kellemetlenségeket az autósoknak. Ukrajna a világ 132 államáról készített felmérés alapján az ötödik helyen áll a legrosszabb minőségű utakkal rendelkező országok rangsorában.

 

EURÓPA, OLASZORSZÁG – Újraéledt az Etna

(Pixabay)

Nyolc hónapnyi szünet után feléledt az Etna, Európa legmagasabb és legaktívabb vulkánja, emiatt légiforgalmi riasztást adtak ki Szicíliában. A vulkán éjszaka tört ki. A sötétben magasba szökő, izzó rögöket Catania és Taormina városából is látni lehetett. Kisebb lávafolyás is elindult az Etna délkeleti kráteréből. Az olasz geofizikai intézet fokozatosan erősödő rezgéseket és energiaszintet mért a vulkán térségében. Lakott területet a kitörés nem fenyeget. A legközelebbi város, Catania repülőterét egyelőre nem zárták le, de a veszélyesnél egy fokozattal kisebb, narancsszínű riasztás lépett érvénybe. Ez annyit jelent, hogy ha a vulkánkitörés, esetleg a magasba lövellt hamu és rögök a légiközlekedést fenyegetnék, akkor felfüggesztik a térségben.

 

TÁVOL-KELET, DÉL-KOREA – Megszüntetik Dél-Korea legnagyobb kutyahús piacát

Megszüntetik a Morant, Dél-Korea legnagyobb kutyatelepét. A piac évente 80 ezer kutyával látta el a vásárlókat, az üzleteket és éttermeket, és innen biztosították az ország kutyahús fogyasztásának harmadát. A seongnami telepen borzalmas körülmények között tartották a kutyákat. Elektrosokkal vagy akasztással végeztek velük. Ezért a nemzetközi állatvédő szervezetek arra ösztönözték Dél-Koreát, hogy szorítsa vissza a kutyahús fogyasztását a jövő évi téli olimpiáig. A szervezetek sikeresen kampányoltak az állattartás körülményei és a mészárlási módszerek ellen. Decemberben már megjelentek olyan hírek, hogy Seongnamban betiltják a kutyák lemészárlását, de a telep megszüntetéséhez még hónapokra volt szükség.

TÁVOL-KELET, KÍNA – Futballőrület Kínában

(Pixabay)

Rekordot jelentő 388 millió euróért erősítettek a téli átigazolási időszakban a kínai futballklubok. A távol-keleti ország bajnokságában ezzel megdőlt a tavaly ilyenkor felállított 345 millió eurós összkiadási csúcs. A kínai „nagybevásárlás” mértékét jelzi, hogy az európai rekorder angol Premier League húsz egyesülete 259 milliót költött januárban. A legdrágább játékos Oscar volt, a brazil középpályásért 60 millió eurónyi összeget fizetett a Sanghaj SIPG a Chelsea-nek. Ugyancsak mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk az új munkaadóknak Carlos Tevezért (Sanghaj Senhua), Axel Witselért és Alexandre Patóért (Tiencsin Csüancsien), John Obi Mikelért (Tiencsin Teda) és Ricardo Carvalhóért (Sanghaj SIPG) is.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon