1-HÉT

MTI

ROMÁNIA, ERDÉLY – Magyarul Kolozsvár!

A Kolozs megyei törvényszék elsőfokú ítélete szerint magyar nyelven is ki kell írni Kolozsvár nevét a város bejáratainál. A város polgármesteri hivatalát a Minority Rights egyesület perelte be, de a perhez 370 kolozsvári polgár is csatlakozott. Szőcs Sándor, az egyesület elnöke úgy vélekedett, hogy igazságos döntés született. Romániában 2001-ben fogadták el a kisebbségi nyelvhasználatot is lehetővé tevő közigazgatási törvényt, és ekkor az 1992-es népszámlálás adatai alapján kellett megállapítani, hogy mely településekre vonatkozik a jogszabály. Az 1992-es adatok alapján Kolozsvár is felkerült a többnyelvű települések kormányhatározatban rögzített listájára. A 2002-es népszámláláson azonban már a húsz százalékos küszöb alá szorult a magyarság aránya a városban.

(Pixabay)

LENGYELORSZÁG, ROMÁNIA – Romániába ötszáz, Lengyelországba ezer amerikai katona érkezik

Áprilisban az Egyesült Államok ezer katonát küld Lengyelországba, hogy biztosítsák a NATO-tagállamot az orosz fenyegetéssel szemben. Mint ismeretes legutóbb ötszáz katona érkezett Romániába. A NATO még tavaly júliusban döntött arról, hogy az orosz fenyegetéssel szemben több ezer katonát küldenek a szövetség keleti államaiba: Lengyelországba, Litvániába, Észtországba és Lettországba. Bár a német hadsereg egységei már ott is vannak Litvániában, de Dalia Grybauskaite litván elnök szerint ez kevés. Grybauskaite abban bízik, hogy még több katonai támogatást kapnak az Egyesült Államoktól.

 

GÖRÖGORSZÁG – Hanyatlóban a görög turizmus

Görögországban a menekültválság talán Leszbosz szigetét sújtotta a legjobban. 2015 második felétől naponta átlagosan 2-3 ezer migráns érkezett a tengeren. A turisták a foglalások kb, 90%-át visszamondták. Szinte teljesen üresen maradtak a görög szigetek. A korábbi évekhez képest az évi 1,5  két millió turista helyet alig pár száz ezren döntöttek úgy, hogy valamelyik görög szigetre mennek nyaralni. Spyros Galinos, Mytiline város polgármestere elmondta, igyekeznek minél jobba uralni a helyzetet azért, hogy a hozzájuk érkező vendégek ne találkozzanak a menekültekkel. A szigeten élők 80%-a turizmusból él. Ha nem jönnek a turisták, akkor ez a kisváros is csődbe megy. Ezért azt üzenem mindenkinek, hogy már békés a sziget, lehet jönni nyugodtan.

(Pixabay)

DÉL-AMERIKA – Karneválszezon az erőszakhullám árnyékában

A rendőrsztrájk következtében elszabadult erőszakhullámtól tartva sorra mondják le a karnevált a brazil városok. Espíritu Santo állam fővárosában, Vitóriában azután kezdődött az erőszakhullám, hogy a katonai rendőrség sztrájkot hirdetett a közbiztonsági beruházások hiánya miatt. A rendőrségi szakszervezet vezetője azzal indokolta a sztrájkot, hogy a helyi kormány nem fektet a közbiztonságba, elbátortalanítja a munkaközösségeket és nem értékeli alkalmazottait. A munkabeszüntetés idején több mint 130 ember öltek meg, sor került rablásokra is, iskolák maradtak zárva. A Rio de Janeiró-i rendőrségnél is forrongás kezdődött, oda 9000 katonát vezényeltek. A brazil államokat gazdasági válság sújtja. Rióban idén 450 karneváli felvonulást tartanak, ötvennel kevesebbet, mint tavaly.

 

AUSZTRÁLIA – Bevásárlóközpontra zuhant egy repülőgép

Öt emberrel a fedélzetén egy bevásárlóközpontba csapódott egy kisrepülőgép az ausztráliai Melbourne-ben. A baleset háromnegyed órával a nyitás előtt történt, így a pláza még szinte teljesen üres volt. A gépen utazó öt ember közül senki nem élte túl a balesetet. A Beechcraft Super King Air típusú kétmotoros repülőgép Melbourne Essendon repülőteréről tartott a 255 kilométerre lévő King Islandre. A pilóta pillanatokkal a baleset előtt vészhelyzetet jelentett hajtómű-leállás miatt, és a repülőtér melletti épületre zuhant.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon