1-HÉT

Pixabay

OLASZORSZÁG – Velence karneváli lázban ég

Velencében már javában készülnek a különféle maszkok, jelmezek a hagyományos ünnepségsorozatra. A velencei karnevál hamvazószerda előtt két héttel kezdődik, és egy nappal hamvazószerda előtt ér véget. Az idén február 11. és 28. közt tart a parádé. Hagyományosan a város lakosai ekkor vízre szálltak, és a bárkákban töltötték a napokat. Egészen hajnalig mulatoztak a hajókban, ugyanis aki hajnalban az Adrián és az Adria vizével vet magára keresztet, az egész évben nem lesz beteg. Dél-Európában a legnagyobb ünnep egész évben a karnevál volt, az egész város részt vett benne. Az Adriai Köztársaságban minden tilalmat feloldottak erre az időre. Ezekből pedig a középkorban volt bőven.

 

OROSZORSZÁG – Rövid időre bezárják a Lenin-mauzóleumot Moszkvában

Február 16. és április 16. közötti időszakra tervezett felújítási munkálatok miatt bezárják Vlagyimir Iljics Leninnek, a bolsevik forradalom vezetőjének a földi maradványait őrző mauzóleumot a moszkvai Vörös Téren. Az 1924. január 21-én elhunyt bolsevik vezető holttestének élethű formában tartására szolgáló biokémiai munkálatokat kétévente szokták elvégezni, utoljára erre 2015 februárja és áprilisa között került sor. A mostani munkát a Gyógy- és Illatos Növények Összoroszországi Tudományos Kutatóintézete fogja elvégezni Leninnek a halála után bebalzsamozott testén.

Pixabay

 

ÉSZAK-AMERIKA, EGYESÜLT ÁLLAMOK – Felépülhet a sokat bírált, Dakota olajvezeték

Az amerikai hadsereg megadta az utolsó engedélyt is a négy amerikai szövetségi államot átszelő, 1900 kilométer hosszú Dakota olajvezeték megépítéséhez. A hadsereg mérnöki hadteste - a védelmi minisztérum felügyelete alá tartozó, katonai és gyakran civil építési projekteket is lebonyolító részlege – a napokban  adta meg az engedélyt ahhoz, hogy a Dakota olajvezetéket átvihessék a Missouri folyó alatt, és az Álló Szikla nevű sziú indián rezervátumon keresztül építhessék meg. Ez volt az utolsó engedély, amelyre szükség volt az olajvezeték építéséhez.

Pixabay

 

AFRIKA – Csádnak nincs elegendő pénze a parlamenti választásokra

Csádnak egyelőre nincsen pénze a parlamenti választások megtartásához. Mindezt Idriss Déby Itno tábornok, Csád államfője jelentette be. A tábornok arról beszélt, hogy a hiányzó pénzügyi források miatt határozatlan időre el kell halasztani a parlamenti választásokat, amelyekre már 2015-ben sort kellett volna keríteni. „Nélkülözésekkel teli időkben nincs mit tenni” – mondta az államfő. A közép-afrikai állam az olaj alacsony világpiaci ára és a több fronton zajló harcok miatt komoly válságban van. Bár Csád gazdasága nem túl erős, a csádi hadsereg a térség egyik legerősebb hadereje, és fő szerepet játszik a Boko Haram iszlamista terrorszervezet elleni küzdelemben a szomszédos Nigériában.  

Pixabay

 

EGYESÜLT ÁLLAMOK, HAWAII - Már a napfelkeltéért is fizetni kell Hawaiin

Február eleje óta csak előzetes regisztráció után lehet felmenni napfelkeltét nézni a hawaii Haleakala vulkán tetejére, ahonnét a valaha látott „legfenségesebb látvány” tárult a nagy amerikai író, Mark Twain elé. A Maui szigetén működő Haleakala Nemzeti Park igazgatósága a növekvő zsúfoltság miatt tette kötelezővé az előzetes helyfoglalást, amely autónként, a belépőn felül 1,50 dollárba kerül. A kilátónál 150 autónak van hely, de az utóbbi időben gyakran több mint 300 bérelt személyautó és egyéb jármű zsúfolódott össze a vulkán kráterének közelében, elegendő parkolóhely híján gyakran a ritka növényzetet letarolva és a torlódások miatt balesetveszélyt is okozva.

Pixabay

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon