1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁG, FRANCIAORSZÁG – Összecsaptak a világ legjobb mesterszakácsai

Lyonban tartották meg a hagyományos Bocuse d’Or rendezvényt, avagy a világ legjobb mesterszakácsainak versenyét. Magyarországot a 2016-os kontinensbajnokságának győztese, Széll Tamás képviselte.  A főzőversenyt az idei esztendőben az Egyesült Államok csapata nyerte, a második helyezett Norvégia, a harmadik pedig Izland lett. Magyarország a 4. helyen végzett. A Széll Tamás séf, Szabó Kevin commis, Vomberg Frigyes coach és Szulló Szabina csapatkapitány alkotta magyar csapat a legjobb hústál és a legjobb promóciós poszter különdíját kapta a kétnapos versengést lezáró ünnepélyes díjátadón.

 

EURÓPA, LENGYELORSZÁG – Walesa valóban ügynök volt

Grafológiai bizonyítékkal támasztották alá, hogy Lech Walesa, volt lengyel államfő tényleg a titkosszolgálat ügynöke volt. A grafológiai vizsgálat kizárta, hogy meghamisították az ügynökmúlttal gyanúsított Nobel-békedíjas volt munkásvezér Lech Walesa beszervezésére utaló dossziét - közölte a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete. Az intézet varsói székhelyén megtartott sajtóértekezleten Andrzej Pozorski, osztályvezető kiemelte: a krakkói igazságügyi szakértői intézetben elvégzett grafológiai vizsgálatnak nem az volt a célja, hogy Walesa esetleges ügynöki múltját bebizonyítsa, a volt elnök itt károsult személyként szerepelt. Tanúként hallgatták ki őt, és azt állította, hogy a dosszié iratain nem az ő kézírása látható. A 235 lapnyi szakértői vélemény alapján azonban egyértelműen leszögezhető: az együttműködési nyilatkozaton, nyugtákon, több tucat kézzel írt jelentésen Walesa kézírása szerepel.

MTI

 

ÉSZAK-AMERIKA, EGYESÜLT ÁLLAMOK – 5 millióan szavazhattak illegálisan az amerikai elnökválasztáson

Donald Trump amerikai elnök és a Fehér Ház szóvivője is megismételte azt az állítását, miszerint  közel 5 millióan szavazhattak illegálisan a tavaly novemberi elnökválasztáson. Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője sajtóértekezletén megismételte az elnök álláspontját. Donald Trump, a Republikánus Párt jelöltje az elnökválasztáson 304 elektori voksot gyűjtött össze, míg Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje csak 169-et, és ezzel megnyerte a választást. A szavazók által leadott összes szavazatot illetően azonban Clinton 2 millió 900 ezer vokssal többet gyűjtött össze, mint Trump.

Pixabay

 

 

ÉSZAK-AMERIKA, EGYESÜLT ÁLLAMOK – Vatikáni nagykövet lehet az akcióhősből?

Arnold Schwarzenegger lehet az Egyesült Államok új vatikáni nagykövete, legalábbis ezt írta az egyházi körökben jól értesült Vatican Insider honlapja. Az egykori neves színész, volt kaliforniai kormányzó két héttel ezelőtt egy stájerországi ciszterci rendházban járt, amit médiumok árulkodó jelnek tartanak. Donald Trump adminisztrációja egy sor olyan kérdéssel foglalkozna, amelyek fontosak lehetnek a hívők számára. Ezek közé tartozik az abortusz, az azonos neműek kapcsolata, de akár a bevándorlás témaköre is.

MTI

 

DÉL-AMERIKA - Elsötétült a világhírű Maracana Stadion

A befizetetlen számlák miatt lekapcsolták az áramot a Maracanában, Rio de Janeiro legendás stadionjában. A 2014-es labdarúgó-világbajnokság döntőjének, valamint a tavalyi, riói olimpia nyitó- és záróünnepségének is helyet adó aréna üzemeltetője 3 millió brazil reál tartozást halmozott fel október óta, emiatt a helyi szolgáltató lekapcsolta az áramot, ezzel teljes sötétségbe borítva a stadiont. A tartozásból 1,3 millió reált a tulajdonosok, a maradék részt az olimpia szervezőbizottsága halmozta fel. A Maracana a világ egyik leghíresebb stadionja, itt rendezték minden idők leglátogatottabb futballmérkőzését: az 1950-es világbajnokság döntőjét több mint 200 ezer rajongó látta a helyszínen.

Pixabay

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon