1-HÉT

MTI

EURÓPA – Antonio Tajani az Európai Parlament új elnöke, Pelczné Gáll Ildikó pedig az egyik alelnöke

A néppárti Antonio Tajanit választották meg az Európai Parlament elnökének a képviselők az uniós testület strasbourgi plenáris ülésén. Az olasz politikust a szavazás negyedik és egyben utolsó fordulójában választották meg a képviselői szavazatok 55,4 százalékával. A 751 képviselő közül 663 adta le a szavazatát érvényesen. Tajani 351 voksot kapott, riválisa, a szociáldemokrata Gianni Pittella 282-őt. A 63 éves, korábban újságíróként ismert Antonio Tajani Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök pártjának, a Forza Italiának egyik alapítója volt 1994-ben. Magyarország számára remek hír, hogy Pelczné Gáll Ildikó fideszes képviselő személyében magyar politikus lett az Európai Parlament alelnöke.

 

EURÓPA, SPANYOLORSZÁG Viaszmúzeumban inzultálták Trump figuráját

A Femen nőjogi szervezet félmeztelen aktivistája zavarta meg Donald Trump megválasztott amerikai elnök viaszszobrának avatóünnepségét a madridi viaszmúzeumban. A fiatal nő a közönség soraiból lépett elő, ledobta kabátját, majd angolul és spanyolul azt kiabálta: „Ragadd tökön a patriarchátust”. Ugyanez volt a felsőtestére festve is. Majd az aktivista odalépett a Trump-bábuhoz, és ahogy mondta, megragadta övön alul. A tiltakozó akció körülbelül félperces volt, eddig tartott, mire a biztonsági őrök lefogták a lányt és kivezették a teremből.

MTI

 

ÉSZAK-AMERIKA, EGYESÜLT ÁLLAMOK – Közel száz delfin végzett magával

Az Everglades Nemzeti Parknál kilencvenöt kis kardszárnyú delfin vetődött partra, sajnos már nem lehetett rajuk segíteni. Először a floridai parti őrség helikopteres megfigyelői figyeltek fel a különös jelenségre, és a szakembereknek több mint egy órába telt, mire a nehezen megközelíthető floridai partszakaszhoz értek. Közel száz kis kardszárnyú delfin úszott a halálba, és pontos magyarázat a mai napig nincsen arra, hogy bizonyos tengeri fajok, miért választják ezt a fajta öngyilkosságot. Florida partjainál ilyen nagy számban kis kardszárnyú delfinek még sosem végeztek magukkal.

Pixabay

 

AUSZTRÁLIA – Megoldatlan marad a világ légi közlekedésének egyik legrejtélyesebb esete

Csaknem hároméves eredménytelen kutatás után nem keresik tovább az eltűnt maláj utasszállító repülőgép roncsait – közölte Ausztráliában a kutatásban részt vevő hivatalok munkáját koordináló központ. A Malaysia Airlines maláj légitársaság MH370-es, Pekingbe tartó járata 2014. március 8-án tűnt el 239 emberrel a fedélzetén röviddel az után, hogy felszállt a malajziai fővárosban, Kuala Lumpurban. Feltételezések szerint az eredeti útvonalról letérve, az Indiai-óceán déli részén zuhant le. A kutatás felfüggesztése nyomán valószínűsíthető, hogy soha nem sikerül megoldani a világ légi közlekedésének egyik legrejtélyesebb esetét. Keserű hír ez az eltűnt utasok hozzátartozóinak, főképpen azután, hogy a kutatásban részt vevő tisztviselők elismerték, hogy rossz helyen keresték a gép nyomait.

Pixabay

 

ANTARKTISZ - Már a kutatók is menekülnek az Antarktiszról

Bezárják a brit antarktiszi kutatóprogram (British Antarctic Survey, BAS) Halley VI kutatóállomását, mert a személyzet biztonságát fenyegetik a jégen keletkezett repedések. A BAS kiadott közleménye szerint a márciustól novemberig tartó antarktiszi tél idejére bezárják az állomást, mert az olvadás miatt előfordulhat, hogy az állomásnak otthont adó Brunt-selfjég, vagyis a szárazföldről a tengerbe nyúló terület egyszerűen leszakadhat. A Halley kutatóállomás 1956 óta működi az Antarktiszon, szakembereinek mérései vezettek az Antarktisz feletti ózonlyuk felfedezéséhez 1985-ben, az állomás jelenleg is folyamatosan figyelemmel kíséri a klímaváltozás jelenségeit.

Pixabay

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon