1-HÉT

Pixabay

MAGYARORSZÁG – Brüsszel is igent mond a paksi bővítésre

A felmerült aggályok ellenére az Európai Bizottság várhatóan hamarosan jóváhagyja a paksi atomerőmű-bővítési beruházást. Mint ismeretes a Bizottság nemrég váratlanul lezárta a paksi bővítéssel kapcsolatban a közbeszerzések ügyében indított kötelezettségszegési eljárást, és várhatóan hamarosan a beruházás finanszírozásának ügyében indított brüsszeli vizsgálat is lezárulhat. Ezáltal hivatalosan is zöld utat kaphat a projekt az Európai Uniótól.

 

EURÓPA – Becsületrendet kaptak a nizzai hősök

Egy kerékpáros és egy robogós is megpróbálta megállítani a nizzai merénylőt, akinek ámokfutása végül 86 ember életébe került tavaly nyáron. Mindkét férfit a napokban becsületrenddel tüntették ki Franciaországban. Franck Terrier 2016. július 14-én robogójával eredt a Mohamed Lahouaiej Bouhlel által vezetett 19 tonnás teherautó nyomába, amire fel is kapaszkodott, és a nyitott ablakon keresztül próbálta kiütni a 31 éves tunéziai merénylőt. „Kész voltam meghalni” – jelentette ki a hős férfi a tragikus eseményeket követően. A másik kitüntetett, Alexandre Nigues biciklijén érte utol a járművet, majd ő is próbált közbeavatkozni, mielőtt a rendőrök lelőtték a merénylőt. Hősiességéért ő is megkapta az elismerést.

Pixabay

 

KÖZEL-KELET - Indul a minden képzeletet túlszárnyaló Dubai Harbour projekt

A Közel-Kelet és Észak-Afrika legnagyobb jachtkikötőjét és a világ legmagasabb világítótornyát építik fel Dubajban, hogy odacsalogassák a térség tehetős turistáit. A Dubai Harbour nevű projekt keretében 1400 új jachtbeálló létesül, és így csaknem 50 százalékkal, 4400-ra emelkedik a jachtok rendelkezésére álló horgonyzóhelyek száma Dubajban. A gigászi új létesítményben, a 1,86 millió négyzetméteres kikötőben óceánjárók számára is épül egy terminál, amely egy időben 6000 utas kezelésére is alkalmas lesz, ezen kívül épülnek plázák, kongresszusi központ, lakóépületek és irodaházak is. A kikötői komplexum leglátványosabb, központi eleme a Dubai Lighthouse, egy 135 méter magas világítótorony lesz, amely luxusszállodát és kilátót is magába foglal.

Pixabay

 

ÉSZAK-AMERIKA, EURÓPA – Titanic katasztrófa -  máshogy történt?

A huszadik század elejének legnagyobb közlekedési katasztrófáját tanulmányok, könyvek, elemzések, dokumentum-, és játékfilmek sora dolgozta már fel. A White Star Line társaság Southamptonból New Yorkba tartó, elsüllyeszthetetlenként hirdetett hajója 1912 április 14-én, nem sokkal éjfél előtt jéghegynek ütközött, majd elsüllyedt. Nemrég azonban kiderült, hogy mégsem pontosan így történt. Újonnan feltárt bizonyítékok utalnak arra, hogy nem jég, hanem egy tűz okozhatta a több mint 1500 halálos áldozatot követelő tragédiát. Senan Molony újságíró, aki 30 éve tanulmányozza a Titanic katasztrófáját, olyan fotókat vizsgált, amiket a hajó fő villamosmérnökei készítettek közvetlenül az előtt, hogy a Titanic április 10-én kifutott tesztútjára a belfasti kikötőből. Molony közel kilenc méteres fekete foltokat fedezett fel, épp azon a területen, ahol a jéghegy később felszakította a hajótestet. Szakértők igazolták, hogy a foltok egy tűz nyomai, ami az egyik kazánteremben ütött ki.

Pixabay

 

VILÁG - 125 éve született J.R.R. Tolkein, a Gyűrűk Ura és a Hobbit atyja.

125 éve született a modern fantasy atyja. A Középfölde világát alkotó legendás író 1892-ben látta meg a napvilágot Dél-Afrikában és tízévesen már folyékonyan beszélt németül, franciául, latinul, ógörögül is, de saját nyelveket is alkotott. Tolkein megjárta az első világháborút is, ahol a legtöbbet kitüntetett egységében szolgált. 1925 és 1945 között az angolszász nyelv professzoraként tevékenykedett az Oxfordi Egyetemen, a nevét mégis az írói és költői munkái miatt ismerik. Tolkeint tartják a modern fantasy atyjának, hiszen hozzá köthető a Gyűrűk Ura és a Hobbit is, aminek máig töretlen a sikere.

Pixabay

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon