1-HÉT

MTI

EGYESÜLT ÁLLAMOK, ÉSZAK-AMERIKA – A japán miniszterelnök főhajtása Pearl Harborban

Abo Sinzo japán miniszterelnök történelmi tettet hajtott végre azáltal, hogy Pearl Harborban megkoszorúzta az elesett amerikai katonák sírját, az ottani vérfürdő 75. évfordulója alkalmából. Abe azonban nem kért bocsánatot az amerikai áldozatok emlékművénél, de hangsúlyozta a megbékélés fontosságát. Korábban már három japán miniszterelnök is járt Pearl Harborban, de most először emlékezett meg együtt egy amerikai elnökkel Japán kormányfője. „A békével többet nyerhetünk, mint a háborúval” – hangoztatta Barack Obama, amerikai elnök a megemlékezésen.

 

EGYESÜLT ÁLLAMOK, ÉSZAK-AMERIKA – Kiürítették a Trump Tower előcsarnokát

Gyanús csomag miatt rövid időre kiürítették New Yorkban a Trump Tower előcsarnokát. Az épületben lakik Donald Trump megválasztott amerikai elnök is, és az irodája is ott van. Trump jelenleg nincs New Yorkban, családjával együtt Floridába utazott. Az elhagyott hátizsákot tűzszerészek vizsgálták át, és kiderült, nem jelent veszélyt, pusztán gyerekjátékok voltak benne. Trump napokban kinevezett szóvivője nem sokkal később be is jelentette, hogy csupán vaklárma volt. A New York-i rendőrséget naponta átlagosan 42 gyanús csomaghoz riasztják, de olyan is volt már, hogy egy nap alatt több mint 800 riasztást kaptak.

Pixabay

 

AFRIKA - Vízbe fulladt egy teljes focicsapat

A brazil futballcsapat repülőgép szerencsétlenségét követően újabb teljes futballcsapat lelte a halálát egy hajókatasztrófában Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság közötti Albert-tavon. A hajó Kaweibanda faluból indult, fedélzetén a barátságos mérkőzésre Hoimába induló helyi futballcsapattal, illetve annak szurkolóival. A tó ugyan csendes volt, azonban a helyi rendőrség beszámolója szerint a hajón tartózkodókról ez már korántsem volt elmondható. „A hajó jócskán túlterhelt volt, legalább 45-en voltak a fedélzeten. Szórakoztak, táncoltak, többen részegek is voltak. A baj abból lett, amikor a többség a hajó egyik oldalára tódult, amitől az felborult” - hangoztatta egy szemtanú.

 

ÁZSIA - Elefántcsorda rohant le egy nepáli falut

Elefántcsorda támadt a Praseni nevű falura Nepál délkeleti részén, egy ember meghalt, ketten pedig megsebesültek. A helyi kormánytisztviselő elmondta: az elefánttámadás hajnalban történt, amikor még sötét volt, és a téli köd miatt még annyit sem lehetett látni a vidéken, mint máskor. Arra is kitért, hogy a közeli vadasparkban sok elefánt él, de nagyon ritka, hogy az állatok emberre támadnak. A rohamozó állatokat a hatóságok kergették vissza az erdőbe.

Pixabay

 

AFRIKA - 37 évet követően havazott a Szaharában

Térségünkben elmaradt a fehér karácsony, Afrikában, pontosabban a Szaharában azonban havazott. A Szaharában 37 éve nem esett hó, de néhány napja Algériában megtörtént. Ain Sefra városa mellett látványos hólepel került a homokdűnékre. A meterológiai csodát, avagy a váratlan és gyorsan elolvadó hótakarót a NASA is elcsípte. A Landsat 7 műhold látványos felvételeket készített.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon