1-HÉT

MAGYARORSZÁG – A legbefolyásosabb magyarok
 
A Manager Magazin az idén is összeállította a legbefolyásosabb magyarok listáját. A hosszú listán több mint 160 név szerepel. A végső rangsor pontozásos rendszer alapján alakult ki. Négy, egymástól jól elkülöníthető és értékelhető szempontrendszer alapján pontozott a tíztagú zsűri. Az új rangsor alapján továbbra is az élvonalban maradt Demján Sándor, Garancsi István, valamint Hernádi Zsolt is. Mészáros Lőrinc, Andy Vajna vagy Habony Árpád olyan nagyágyúkhoz zárkózott fel, mint a Richter vezetője, Bogsch Erik, az OTP elnök-vezére, Csányi Sándor vagy az FHB- és CEMP-elnök Spéder Zoltán. Simicska Lajos pozíciói viszont gyengültek, a belpolitikai harcoknak köszönhetően egyre hátrább került a listán, továbbá üzlettársa, Fonyó Károly ki is esett a top 101-ből.
 
 
EURÓPA – Felszámolják az idomeni menekülttábort
 
Elkezdték a migránsok elszállítását a görög-macedón határon létesült legnagyobb illegális menekülttáborból, ismertebb nevén az idomeni táborból. Az akció kezdetén a görög hatóságok lezárták a területre vezető utakat, a térségbe pedig több száz rohamrendőrt vezényeltek. A nyolcezer migráns áttelepítése várhatóan tíz napig is eltarthat. Az idomeni gettóként is emlegetett tábor egy részét a migránsok a görög kereskedelem számára létfontosságú síneken építették ki, és már ötödik hete tartják megszállásuk alatt. A vonatok arra kényszerültek, hogy új útvonalon, Bulgária felé közlekedjenek. Ezt elégelte meg az athéni kormány, ezért elsőként a vasúti síneket tisztítják meg. Mint ismeretes a balkáni útvonalat márciusban zárták le a szkopjei hatóságok, azóta torlódott fel Idomeninél 14 ezer ember. 
 
Pixabay
 
 
KÖZEL-KELET – Új vezetőt választottak az afgán tálibok
 
Hajbatullah Akhundzada mollát választották az afgán tálibok vezetőjüknek, azt követően, hogy elődjével nemrég egy amerikai dróncsapás végzett. Egy éven belül már második alkalommal választanak új vezetőt a tálibok. Tavaly júliusban került hatalomra a most megölt Aktár Mohamed Manszúr molla. Megválasztását követően véres belviszály bontakozott ki a szélsőségesek között. Elődje, a tálib mozgalmat megalapító és vezető Omár molla az afgán hírszerzés értesülései szerint 2013 áprilisában halt meg a pakisztáni Karacsi egyik kórházában. A tálibok új vezetőjük megválasztásáról egy közleményben értesítették a sajtót. A dokumentumból kiderült, hogy Akhundzada, egyike volt a megölt Manszúr molla két helyettesének. A választást feltehetően Pakisztánban tartották.
 
 
 
OROSZORSZÁG – 120 esztendeje épült az Auróra cirkáló
 
Jubilál a legendás Auróra cirkáló, amelyet egykor az utolsó orosz cár, II. Miklós jelenlétében engedtek vízre. A hajó építése 1896 júniusában kezdődött. 1903. június 16-án pedig hivatalosan is besorozták az orosz flottába. A cirkálót több mint egy évszázad leforgása alatt többször is felújították. Legutóbb 2014-ben több mint hárommillió dollárból modernizálták. Az Auróra részt vett az orosz–japán háborúban, az első és a második világháború ütközeteiben, valamint az 1917-es oroszországi eseményekben. A hajó 1948-tól a Néván állomásozott, és 1956-ig a leningrádi Nahimov tengerészeti iskola tanhajója volt. Az Auróra 1957-től múzeumhajóként működött.
 
Pixabay
 
 
EGYESÜLT ÁLLAMOK, ÉSZAK-AMERIKA – Egyre kevésbé divat a cigaretta az Egyesült Államokban
 
Amerikában tavaly mintegy 15 százalékra csökkent a dohányosok száma a felnőttek körében. Egy évvel korábban, 2014-ben még a felnőtt amerikaiak 17 százaléka dohányzott egy nagyszabású országos kormányzati felmérés szerint. A dohányosok aránya évtizedek óta csökken, de általában csak egy százalékkal vagy még annál is kisebb ütemben. A tavalyihoz fogható csökkenés legutóbb 1992/93-ban következett be, de akkor is csak a dohányosok 1,5 százaléka hagyott fel rossz szokásával. Fél évszázaddal ezelőtt a felnőtt amerikaiaknak még 42 százaléka dohányzott. Az ezredforduló óta azonban a dohányosok aránya mindenekelőtt a 18 és 29 év közötti korosztályban, az ország keleti részében élők között és a nők körében rohamosan csökkent.
Pixabay

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon