1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁG – Hosszú Katinka lehet az év sportolója

Az elmúlt hét eseménye mindenképpen Hosszú Katinka teljesítménye a windsori rövidpályás úszó-világbajnokságon. Nem véletlen, hogy a magyar úszófenomén neve is felkerült arra a listára, amelyről az Év legjobb női sportolóját választhatják ki a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség tagjai. A szövetség honlapjának beszámolója szerint a nőknél 18 jelöltre lehet szavazni, a voksolás december 28-án éjfélkor zárul. Az olimpiai éremhalmozók közül természetesen ott van a listán a két amerikai, a tornászok között négyszeres riói győztes Simone Biles, illetve a gyorsúszófenomén, a szintén négy aranyat nyert Katie Ledecky. Hosszú Katinka, aki a napokban befejeződött windsori rövidpályás világbajnokságon hét arannyal zárt, tavaly az ötödik helyen végzett.

 

VILÁG – A 2016-os év egy képen

A német Die Welt osztott meg a Facebook-oldalán egy fotót „A 2016-os év egy képen” címmel, amelyen a világ vezetői láthatók az idén júniusi G7-csúcson a bajor Elmau kastély kertjében. A fotón Barack Obama amerikai elnök, Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia elnök, David Cameron brit miniszterelnök és Matteo Renzi olasz miniszterelnök látható, és miközben a férfiak integetnek, Merkel a jellegzetes kéztartásával nyugodtan áll közöttük. „Köszönjetek szépen fiúk, mielőtt elmentek” - írta a fotóhoz a Die Welt, jövőre ugyanis a csoportképen szereplő férfivezetők mindegyike távozik a hatalomból, míg Merkelt újra megválasztották pártelnöknek, sőt, a kancellári posztért is újra indulni fog.

dpa

 

EURÓPA, SVÁJC – Szupervonat suhan majd át a szuperalagúton

Az idén nyáron adták át Svájcban az 57 kilométeres Gotthárd-bázisalagutat. A 17 évnyi építkezést követően hamarosan szupergyors vonat szeli át az alagutat és teszi meg rekordidő alatt, pontosabban 17 perc alatt az 57 kilométeres távot. Ezáltal rendkívüli mértékben lerövidül az utazás Zürich és Milánó között. Hamarosan az első, szerencsés utasok is kipróbálhatják a vonatokat. 130 ezer jelentkező közül 500-at sorsoltak ki az első utazásra. A jövőben naponta 65 személyvonat és 260 tehervonat fog majd áthaladni a Szent Gotthard alagúton. Az észak-déli alagút felgyorsíthatja majd a közlekedést Európa különböző államai között.

Pixabay

 

EURÓPA – Létrejött az Európai Szolidaritási Hadtest

Az Európai Bizottság illetékesei bejelentették az úgynevezett Európai Szolidaritási Hadtest létrehozását, amely a tervek szerint lehetővé teszi majd, hogy a fiatalok könnyebben nyújthassanak segítséget a válsághelyzetekben és az utánuk következő helyreállításban. A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a 18 és 30 év között fiatalok új lehetőségekre jelentkezhetnek, hogy Európa-szerte jelentős társadalmi hozzájárulást tehessenek, felbecsülhetetlen tapasztalatokhoz juthassanak, és karrierjük kezdetén értékes készségeket sajátíthassanak el. A résztvevő önkénteseket 2-12 hónapra elhelyezik egy projekt keretében, például az oktatás, az egészségügy, a környezetvédelem, a természeti katasztrófák vagy a migránsok és menekültek befogadásához, támogatásához és integrációjához való hozzájárulás területén.  

 

EURÓPA, OLASZORSZÁG – Gentiloni lett az új olasz kormányfő

Paolo Gentiloni bejelentette, hogy elfogadja az olasz miniszterelnöki kinevezést. Gentiloni egyben ismertette kormányának tagjait. Paolo Gentilonit az államfő néhány nappal ezelőtt kérte fel, hogy vegye át a balközép kormány vezetését a december 4-i népszavazás után lemondott Matteo Renzi helyett. A külügyminiszter Angelino Alfano, a belügyi tárca eddigi vezetője lett, Pier Carlo Padoan pedig pénzügyminiszter maradt. A Gentiloni-kormány további névsora nem tartalmaz jelentős meglepetést az eddigi Renzi-kormányhoz képest.

MTI

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek