1-HÉT

Pixabay

EURÓPA, GÖRÖGORSZÁG – Adósságkönnyítés a reformokért cserében

Új, rövid távú adósságkönnyítő intézkedésekről állapodtak meg Görögország terheinek mérséklése érdekében az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő testület tanácskozásán. A cél a törlesztés fenntarthatóságának biztosítása. A szervezet tájékoztatása szerint a görög adósságállomány csökkentéséről ezúttal sem született döntés, az elfogadott intézkedések egyebek mellett a törlesztési időszak kiterjesztését foglalják magukban. Sajtókommentárok szerint a miniszterek ezekkel az intézkedésekkel ismerték el, hogy Athén végrehajtotta a nemzetközi hitelezők által a mentőcsomagok feltételéül szabott fontosabb reformokat.

 

EURÓPA – Összehangolja stratégiáját a NATO és az Európai Unió

A NATO és az Európai Unió képviselői stratégiai jellegű együttműködésről állapodtak meg. A több irányból érkező váratlan fenyegetések és a soha nem látott biztonsági kihívások miatt minden eddiginél szorosabban kapcsolódik össze Európa és Észak-Amerika biztonságának kérdése – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a tagországok kétnapos brüsszeli külügyminiszteri tanácskozásán. „Egy erősebb Európa jó a NATO-nak, és egy hatékonyabb NATO jobb az Európai Uniónak” – jelentette ki a katonai szövetség főtitkára. Stoltenberg szerint a NATO pozitívan értékeli, hogy Európa megpróbálja biztosítani a saját biztonságát. „A NATO és az EU célja továbbra is ugyanaz: a béke és a stabilitás fenntartása, valamint a polgárok biztonságának megőrzése” – fogalmazott a főtitkár, aki szerint a katonai szövetség ezután is a transzatlanti kollektív védelem alapvető fóruma marad, ezt nem befolyásolja, hogy az EU egyre inkább fokozni akarja védelmi kiadásait.

Pixabay

 

EURÓPA, NÉMETORSZÁG – Közelednek a választások, most már Merkel is szigorítana

Angela Merkel német kancellár szerint a jelenlegi migránskrízis többé nem ismétlődhet meg a jövőben, emellett betiltaná a burka viseletét mindenhol, ahol jogilag lehetséges. Merkel minderről a Keresztény Demokrata Párt esseni kongresszusán beszélt. A kijelentései után tapsviharban tört ki a közönség. Mint ismeretes a kancellár népszerűsége megrengett Németországban a nyitott ajtós politikájának köszönhetően, melyet a migránsokkal szembe tanúsított. Közel 900,000 bevándorló érkezett Németországba az elmúlt évben, a feszültségek pedig fokozatosan nőttek. Leszögezhető, hogy nem volt népszerű döntés a migránsok befogadása.

 

EURÓPA, FRANCIORSZÁG – Párizs fuldoklik

Óriási a légszennyezettség a francia fővárosban. A Franciaország északi részén napok óta tartó légszennyezettség miatt csak a páros rendszámú gépjárművek közlekedhettek néhány napig a fővárosi agglomerációban. Mivel az intézkedés a munkába indulóknak jelentős akadályokat jelentett, ezért az nem vonatkozott a közösségi autózásra. A szálló pornak a riasztási küszöbértéket meghaladó koncentrációja miatti korlátozást eddig csak háromszor, 1997 októberben, 2014 márciusban és 2015 márciusban írta elő a prefektúra Párizsban.

Pixabay

 

ÉSZAK-AMERIKA, EGYESÜLT ÁLLAMOK – Közel egy méternyi hó esett Hawaiin

Több mint kilencven centiméter hó hullott a napokban Hawai két legmagasabb hegységében. A jelentős hó miatt lezárták a két csúcshoz vezető utat is, így a síelni, hódeszkázni, szánkózni vágyók nem használhatják ki a nagy lehetőséget, bár kiépített pályák nincsenek. A havazás egyébként egyáltalán nem szokatlan dolog a szigetcsoporton, mivel többször előfordult már. Azonban a néhány centiméteres hóréteg szinte azonnal el szokott olvadni, ezért tekinthető különlegesnek a jelenlegi, közel egyméteres mennyiség.

MTI

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon