1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁG – Víz világtalálkozó Budapesten

Három napos víz világtalálkozót rendeztek Budapesten. A rendezvény Cakó Ferenc látványos, élőben bemutatott homokanimációjával indult, majd Áder János, köztársasági elnök mondott beszédet. El kell érni, hogy a víz váljon a politikai gondolkodás és cselekvés legfontosabb kérdésévé - jelentette ki Áder János, hozzátéve, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű víz nélkül nincs elegendő élelmiszer, nincs ipari fejlődés és nincs fenntartható urbanizáció, a víz a béke és a biztonság záloga. A magyar államfő szerint az iparnak 2050-ig minimum 50 százalékkal több vízre lesz szüksége. A nagyszabású diplomáciai eseményre egyébként 117 országból csaknem 1800 résztvevő regisztrált.

 

EURÓPA – Teréz anya gémkapocsból

Egy albán képzőművész másfélmillió gémkapocs felhasználásával készítette el Teréz anya portréját. A művész a mozaikkal arra kívánja felhívni az európai országok figyelmét, hogy ne emeljenek kerítéseket határaikra a menekültek előtt. Saimir Strati alig egy hónap alatt készítette el a 10 négyzetméter nagyságú mozaikportrét a koszovói Nemzeti Múzeumban, Pristinában. Az ötlet akkor fogant meg benne, amikor látta a több százezer szíriai menekült érkezését Európába, miközben diplomáciai és politikai eszközökkel a kontinens országai képtelenek a menekültválság megoldására. Az 50 éves Strati Albánia függetlenségének napján mutatta be művét a koszovói fővárosban. Albánia 1912. november 28-ig mintegy öt évszázadon át volt a török birodalom része.

youtube

 

VATIKÁN – Stephen Hawkingot fogadta Ferenc pápa a Vatikánban

Stephen Hawking világhírű brit asztrofizikust fogadta Ferenc pápa a Vatikánban. A 74 éves tudós a Pápai Tudományos Akadémia kétnapos rendezvényére érkezett. A katolikus egyház feje az ülésen arra szólította fel a tudósokat, hogy segítsenek a világon új ökológiai egyensúlyt felépíteni. A 79 éves egyházfő elítélte a politikusokat, akik nem akarják meghallani a tudósok figyelmeztetéseit, hanem technikai vagy gazdasági érdekeiket részesítik előnyben. Hawking a Pápai Tudományos Akadémia tagja. A súlyos beteg fizikus, aki csak számítógép segítségével képes a kommunikációra, Istent „fölöslegesnek” nevezte korábbi munkáiban. „Az ember nem tudja bizonyítani, hogy Isten nem létezik, ám a tudomány fölöslegessé teszi a létét” - írta egykor Hawking.

pixabay

 

OROSZORSZÁG – Go west?

Egy felmérés szerint megugrott a Nyugattal folytatandó együttműködés orosz híveinek a száma. Oroszországban az egy évvel korábban mért 50-ről idén 71 százalékra nőtt azok aránya, akik támogatják a Nyugattal fenntartott gazdasági, politikai és kulturális kapcsolatok kiszélesítését – derült ki a független Levada-központ legújabb közvélemény-kutatásából. A tanulmányból továbbá az is kiderült, hogy a 2015 júniusában regisztrált 37-ről 17 százalékra csökkent azok tábora, akik a Nyugattól való eltávolodást tartották fontosnak. 52 százalék szerint a NATO-országoknak nincs alapjuk óvakodni Oroszországtól, 31 százalék azonban ezzel ellentétes véleményről számolt be. 57 százalék szerint az oroszok okkal félnek a NATO-tól, 31 százalék szerint azonban nincs ok a félelemre.

 

TÁVOL-KELET – Fagyasztott halakkal „ékesített” korcsolyapálya

Japánban megnyitotta kapuit a Freezing Port, avagy a Fagyott Kikötő, amelyet különleges téli újdonságnak szánták. A koncepció az volt, hogy a gyerekek és felnőttek olyan érzést éljenek át, mintha egy valódi, befagyott tavon korcsolyáznának. A látványosságnak szánt akció azonban óriási felháborodást keltett, jóllehet a központ üzemeltetője szerint a halakat a helyi halpiacon vették. A vezetőség úgy döntött, hogy a korcsolyapályát felolvasztja és gyászszertartást tart a megölt halak emlékére.

MTI

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon