1-HÉT

Pixabay

MAGYARORSZÁG – Besárgul az új ötezer forintos

A Magyar Nemzeti Bank folytatja a korszerűbb bankjegyek 2014-ben megkezdett kibocsátását, melynek jegyében a biztonsági elemei és képi megjelenése tekintetében is megújított 2000 és 5000 forintos címletű bankjegyeket hoz forgalomba. Az új bankjegyek 2016. november 15-től válnak törvényes fizetőeszközzé. A készpénzforgalomban 2017. március 1-től találkozhatunk majd a megújított 2000 és 5000 forintos címletekkel. A jelenlegi 2000 és 5000 forintos bankjegyek a megújított változatokkal együtt, 2017. július 31-ig maradnak párhuzamosan forgalomban. A régi bankjegyek nem veszítik el értéküket, a bevonási határnapot követően a hitelintézetek és a posta három évig, a jegybank pedig húsz évig, azaz 2037. július 31-ig, díjmentesen váltja át azokat, azonos címletű törvényes fizetőeszközre.

 

EURÓPA – Közös megállapodás született Európa védelméről

Az EP-képviselők közös állásfoglalást fogadtak el arról, hogy a terrorizmus, a hibrid fenyegetések, továbbá a kibernetikai és energetikai biztonság hiánya szükségessé teszi az uniós országok számára, hogy növeljék a biztonsági és védelmi együttműködésüket, megteremtve az utat az európai védelmi uniónak. Az Európai Parlament strasbourg-i plenáris ülésén a képviselők hangsúlyozták, az Európai Uniónak gyorsabban és erőteljesebben kell tudni válaszolni a fenyegetésekre, amihez az európai haderők jobb együttműködésére van szükség. Kijelentették azt is, hogy a tagállamok közötti együttműködés kapcsán Európa nagyban támaszkodik a NATO képességeire és az amerikai szolidaritásra.

 

EURÓPA – Ciprus újraegyesítése továbbra is várat magára

Eredménytelenül fejeződtek be a megosztott Ciprus egyesítéséről másfél éve folyó, újabb tárgyalások. A felek időpontot sem tűztek ki egy következő találkozóhoz. Níkosz Anasztasziádisz, a Ciprusi Köztársaság elnöke és Mustafa Akinci, a török közösség vezetője néhány nappal ezelőtt ült le az utolsónak bizonyuló ülésre egy svájci szállodában, ahol két héttel korábban is öt napig tanácskoztak az évtizedek óta megoldatlan kérdésről. Az álláspontok azonban nem közeledtek egymáshoz a sziget igazgatásának területi megosztásáról. „Erre a legjobb erőfeszítéseik ellenére sem voltak képesek. Úgy döntöttek, hogy hazatérnek Ciprusra, és elgondolkodnak azon, milyen utat kövessenek a továbbiakban” - hangoztatta a tanácskozást koordináló ENSZ képviselő.

 

Pixabay

 

NÉMETORSZÁG – 5400 pilóta sztrájkol a Lufthansánál

Hatalmas sztrájk vette kezdetét a Lufthansánál. A bejelentett tüntetés miatt közel 900 járatát nem indítja az elkövetkező napokban a vállalat. A sztrájk 100 ezer utast érinthet. Németország legnagyobb légitársaságánál naponta körülbelül 1800 gép repül. A sztrájkbizottság 3,66 százalékos béremelést kér öt évre visszamenőleg, a cégcsoport összes, 5400 pilótájának. A munkaadó azonban csak 2,5 százalékos emelést hajlandó adni. A társaság arra kérte az utasokat, hogy figyeljék a megváltozott menetrendet honlapjukon. 2012 óta ez a tizennegyedik bérsztrájk a Lufthansánál.

Pixabay

 

AFRIKA – 111 évig élt a ghánai anyakirálynő

Harminckilenc évi uralkodás után 111 éves korában elhunyt a Ghána középső vidékén élő asantik anyakirálynője. Az asantik birodalma a 18. században Nyugat-Afrika egyik jelentős királysága volt. Tradicionális és spirituális intézményként a mai napig jelentős Ghánában. Az anyakirálynőknek különösen fontos szerepük van, például családjukból ők választják ki a királyt. II. Nana Afia Kobi Serwaa Ampem 1977-ben lett a 13. anyakirálynő (asantehemaa). Fia, II. Otomfuo Osei Tutu 1999 óta áll az asanti nép élén. 

Pixabay

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon