1-HÉT

Pixabay

EURÓPA – 5 euróba kerülhet a belépés az Európai Unió területére

Elektronikus utas regisztrációs rendszert vezetne be az Európai Bizottság. Kizárólag vízummal vagy előzetes elektronikus beutazási engedéllyel léphetnének be nem uniós állampolgárok az Európai Unió területére. Az engedélykérések elbírálása 18 éves kor fölött 5 euróba kerülne, a korhatár alatt lenne csak ingyenes. A kérelmezéshez csak érvényes úti okmány lenne szükséges, és az egész procedúra tíz percet venne igénybe. Az engedély ötéves időszakra és többszöri beutazásra szólna. Regisztrációra azoknak a harmadik országbeli állampolgároknak lenne szükségük, akik vízummentesen utazhatnak be a schengeni övezet tagállamaiba. Kivételt jelentenének az unió egységes belső piacához hozzáférő országok polgárai. Az így gyűjtött információk az Európai Bizottság reményei szerint a vízummentes utazók biztonsági ellenőrzéseinek megerősítését szolgálnák.

 

EURÓPA, MAGYARORSZÁG – Újraválasztották Szájer Józsefet

Szájer József európai parlamenti képviselőt, a Fidesz politikusát alelnökévé választotta újra az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja Brüsszelben. A fideszes EP-képviselőt 2004 óta hatodik alkalommal választották újra, további két és fél évig lesz a képviselőcsoport frakcióvezető-helyettese, valamint folytathatja a 2009 óta betöltött jogalkotásért felelős alelnöki munkáját. Az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja tisztújító frakcióülésén titkos szavazás útján, a szavazatok 97,8 százalékával újraválasztotta a bajor Manfred Webert is frakcióvezetőnek, valamint egy kivétellel megerősítették tisztségükben az eddigi tíz frakcióvezető-helyettest.

pixabay

 

EURÓPA, NÉMETORSZÁG – Merkel Steinmeiert választaná államfőnek

Angela Merkel kancellár, a kereszténydemokrata CDU elnöke szerint Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a megfelelő jelölt jelenleg a német szövetségi elnöki tisztségre. A kencellárasszony minderről, Berlinben a koalíciós társ szociáldemokrata párt politikusának hivatalos államfőjelölti bemutatásán beszélt. Angela Merkel méltatta a kormánypártok közös jelöltjének politikai tapasztalatát, és hangsúlyozta: Németországban az emberek tudják, hogy megbízhatnak Frank-Walter Steinmeierben. Mint mondta, kormányon és ellenzékben is sok évet dolgozott a szociáldemokrata politikussal, aki „mindig tárgyilagos és fair volt” együttműködésük során.

pixabay

 

ÁZSIA – Káoszt okozott a bankjegycsere Indiában

Helyenként dulakodásra is sor került a bank automatáknál a váratlan bankjegycsere miatt Indiában. Az embereknek nincs készpénzük a vásárlásokhoz, mert a régi bankjegyek már nem érvényesek, az újakból viszont nem tudnak elegendő mennyiségűt kivenni a bankfiókokban és az automatákból. Narendra Modi miniszterelnök a napokban, televíziós beszédben jelentette be, hogy az adócsalás, a korrupció és a pénzmosás elleni küzdelem jegyében azonnali hatállyal érvénytelenítik a két legnagyobb címletű bankjegyet, az 500 és az 1000 rúpiásat. Ezek értéke 6,5, illetve 13 eurónak felel meg, és a mindennapi életben ez volt eddig a két leginkább használt bankjegy. A kormányfő a legnagyobb titokban készítette elő az érintett 24 milliárd darab bankjegy demonetizációját. Indiában a fizetési tranzakciók 90 százalékát készpénzben bonyolítják le, ezért több százmillió ember került abba a váratlan helyzetbe, hogy nincs elég készpénze még a napi bevásárláshoz sem.

pixabay

 

TÁVOL-KELET - Útfelújítás japán módra

Néhány nappal ezelőtt egy olimpiai medence nagyságú hatalmas gödör tátongott Fukuoka központjában egy hatalmas víznyelő fölött. A szakadék azonban csupán két napig csúfította a nagyváros utcáit, mivel a szorgalmas japán útfelújítók villámgyorsan elvégezték munkájukat. A japán hatóságok 48 óra alatt tökéletesen helyreállították azt a szakadékot, amely a szigetországbeli nagyváros üzleti központjában tette bombatámadáshoz hasonlatossá a helyszínt. És nemcsak befoltozták, de tökéletesen renoválták a városközpontot is.

pixabay

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon