1-HÉT

pixabay

ÉSZAK-AMERIKA, EGYESÜLT ÁLLAMOK – Trump győzelme megrengette a világot

Sokkolta a világot, hogy Donald Trumpot választották meg az Egyesült Államok következő, 45. elnökének, a legtöbb ország vezetője azonban kész együttműködni Barack Obama republikánus utódjával és a Washingtonnal való jó viszonyban érdekelt. Gratuláltak Trump győzelméhez az Európai Unió főbb intézményeinek vezetői, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke ugyanakkor megjegyezte, hogy az amerikai elnökválasztás eredménye várhatóan megnehezíti az együttműködést az EU és az Egyesült Államok között. Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közös levelében azt hangsúlyozta: az EU és az Egyesült Államok közötti együttműködést még erősebbre kell fűzni.

 

ÉSZAK-AMERIKA, EGYESÜLT ÁLLAMOK – Nem viselik könnyen a vereséget

Több amerikai városban tüntettek Donald Trump, megválasztott elnök ellen, bár az is igaz, hogy voltak, akik mellette is kiálltak. Trump ellenes jelszavakat skandáló tüntetők ezrei vonultak a Trump-épületek elé New Yorkban és Chicagóban. Texas fővárosában, Austinban tüntetők eltorlaszolták az egyik országutat, a szövetségi fővárosban, Washington DC-ben az Amerikai Egyetemnél diákok amerikai zászlót égettek. Bostonban, Los Angelesben, az arizonai Phoenixben, Philadelphiában is utcára vonultak tüntetők, többnyire diákok. Valamennyien az elnökválasztási eredmény miatti elégedetlenségüket hangoztatták. New Yorkban a Trump-torony előtt, Lady Gaga popsztár tüntetett egymagában amerikai zászlót tekerve a dereka köré. Mások viszont, szintén ezen a helyszínen hangosan éltették Donald Trumpot.

 

VISEGRÁDI NÉGYEK – Közös tévé csatornát hoznának létre a V4-ek

Közös televíziós csatornát hoznának létre a V4-ek. Az ötletet a magyar kormány is messzemenőkig támogatná. A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározat szerint a kormány elkötelezett, és egyetért azzal, hogy a Visegrádi Együttműködés keretében közös tévécsatornát hozzanak létre. A csatorna létrehozásával kapcsolatos javaslatot szeptember elején, a lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórumon tették meg - olvasható a Magyar Közlönyben.

pixabay

 

 

EURÓPA – Albánia is mihamarabb csatlakozna

Az Európai Bizottság a csatlakozási tárgyalások megkezdését javasolta Albániával, legalábbis bizonyos feltételek teljesülése esetén. Ezek közé tartozik az igazságügyi reform végrehajtása, különös tekintettel a bírák és ügyészek átvilágítására. Az Európai Unió elismeréssel illette Tirana eddigi erőfeszítéseit. Ugyanakkor mind a 28 uniós tagállam egyetértésére szükség van a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez. Hasonló álláspontot fogalmazott meg Brüsszel a Macedóniával való csatlakozási tárgyalások ügyében is. Szerbiát, illetve Koszovót, ha visszafogottan is, de dicsérték az Európai Bizottság legújabb, nyilvánosságra hozott és Johannes Hahn bővítési biztos által bemutatott országjelentésében.

pixabay

 

EURÓPA – Döntés született a Rubik-kockáról

Az Európai Unió Bírósága hatályon kívül helyezte elsőfokú Törvényszékének korábbi ítéletet, amely a Rubik-kocka formájának európai uniós védjegyként történő lajstromozását mondta ki, valamint az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának ugyanerre vonatkozó határozatát. A luxembourgi székhelyű uniós bíróság az ítéletben lényegében egyetértett főtanácsnokának tavasszal kiadott indítványával, amely szerint törölni kell a Rubik-kocka formáját ábrázoló védjegyet. A védjegyet a játék jogait birtokló brit Seven Towns jegyeztette be még 1999-ben, de a német Simba Toys 2006-ban  megtámadta, arra hivatkozva, hogy a kocka, miután elforgatható, olyan műszaki megoldást tartalmaz, amely miatt csak szabadalomként részesülhet oltalomban, de védjegyként nem.

pixabay

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon