1-HÉT

Pixabay

MAGYARORSZÁG – Néhány év múlva ingyenes lesz a wifiszolgáltatás

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tervei szerint nagyjából 2018 második felétől használhatják majd a magyarországi lakosok az ingyenes wifiszolgáltatást. A Digitális Jólét Programban ugyanis megfogalmazott cél, hogy az ország minden településén legyen egy köztéri és egy középületben elérhető hozzáférés. A koncepció kialakítása során figyelembe kell venni az összes kapcsolódó projektet, így a Szupergyors Internet Programot is, amelynek keretében minden magyar háztartásnak elérhetővé kell tenni a másodpercenkénti 30 megabites sávszélességű internetet - áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.

 

ÉSZAK-AMRIKA, EGYESÜLT ÁLLAMOK – Véghajrá

A véghajrájához érkezett az amerikai elnök választási kampány. A napokban Donald Trump, egyes közvélemény-kutatások szerint, átvette a vezetést Hillary Clintontól, de az egykori külügyminiszter szinte azonnal visszaelőzött. Mindez azt jelenti, hogy Clinton most ismét ugyanannyival vezet Trump előtt, mint az előtt, hogy az FBI bejelentette, hogy újraindította a nyomozást az e-mailjei ügyében. A Reuters és az Ipsos felmérése szerint a demokrata jelölt országosan ismét 6 százalékponttal népszerűbb azok körében, akik várhatóan elmennek majd szavazni jövő kedden, vagy már szavaztak is. A legújabb felmérésben 1772 embert kérdeztek meg, akik már szavaztak, vagy tervezik, hogy részt vesznek a választáson. 45 százalékuk mondta, hogy Clintont támogatja, és 39 százalék adja voksát Trumpra.

Pxabay

 

EURÓPA – Napfényadót vezetnének be Portugáliában

A költségvetési hiány csökkentése érdekében napfényadót vezetne be a portugál kormány. Mivel az államkincstárnak sürgős bevételekre van szüksége, már a jövő évi költségvetési törvényjavaslatba becsempészték az új adófajtát. A kormány komoly bevételnövekedést remél, annak ellenére, hogy az északi fekvésű, földszinti lakások tulajdonosai viszont tíz százalékkal kevesebbet fizetnének, a csökkenés pedig a temetőre néző ingatlanokat is érintené. A napfényadó bevezetését azzal indokolják, hogy az intézkedés lépés az igazságosabb közteherviselés felé és reálisabb viszonyokat teremtene az ingatlanpiacon.

Pixabay

 

KÖZÉP-AMERIKA – Elképesztő erdőirtás az avokádótermesztés miatt

Nagy veszélyt jelent Mexikó erdős területeire az avokádótermesztés. Michoacán államban, ahol a világon a legtöbb avokádót termesztik, évente húszezer hektár erdőt tarolnak le, hogy a területet mezőgazdasági célokra hasznosítsák. Az erdők 30-40 százalékát kifejezetten az avokádótermesztés miatt irtják ki. A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az avokádóültetvények kétszer annyi vizet emésztenek fel, mint az érintetlen erdős területek, azért az erdőknek az ültetvények terjedése miatt kevesebb víz jut. 2000 és 2010 között évente 690 hektárral nőtt az avokádótermesztésre használt termőföld területe. Az avokádófák élőhelye a fenyőerdőkével azonos, ezért Michoacán hegyoldalaiban már mintegy 150 ezer hektáron termelnek avokádót, de az elmúlt években nem adtak ki új erdőirtási engedélyeket.

Pixabay

 

EURÓPA – Elhunyt a világhírű bohóc

Elhunyt Oleg Popov, a leghíresebb szovjet-orosz bohóc, akit a nemzetközi szakma Sunshine Clownként, azaz a napfény bohócaként emlegetett. A 87 éves, világhírű cirkuszművész egy vendégszereplésen szívrohamot kapott és már nem tudták megmenteni. Popov, aki fénykorában elnyerte a Szovjetunió népművésze kitüntetést, 1991-ben, teljesen elszegényedve, kivándorolt Németországba, ahol orosz állampolgárságát megtartva a bajorországi Egloffsteinben, Szerencsés Hans művésznéven folytatta pályafutását. A jellegzetes kockás sapkás és szőke parókás bohóc 1951-ben debütált a szaratovi cirkuszban, majd az évek alatt a televíziónak köszönhetően hazájában, a keleti blokk országaiban, majd azokon kívül is ismertté vált. Oleg Popovot Németországban fogják eltemetni.

Pixabay

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek