1-HÉT

Pixabay

EURÓPA – Mélyponton van az Európai Unió

Az unió mélypontjának nevezte az Európai Unió és Kanada között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás (CETA) körül kialakult helyzetet Christian Kern osztrák kancellár. Kern szerint a dolgok nem mehetnek így tovább, a kialakult helyzet pedig azt mutatja, hogy azonnali uniós reformokra van szükség. A kancellár reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) ügyében időben lesz szó arról, hogy mit kell tartalmaznia az egyezménynek. Úgy vélte, amennyiben ez nem történik meg, felelősséggel vállalni kell, hogy a tárgyalások meghiúsultak. Az osztrákok 71 százaléka egyébként ellenzi az egyezmény létrejöttét, 74 százalék szerint pedig a lakosság nem kap elegendő információt az esetleges megállapodás körülményeiről. Más uniós tagországok, többek között Belgium lakosságának többsége szerint a CETA káros hatással lenne az európai mezőgazdaságra, és erősítené a multinacionális nagyvállalatok befolyását.

 

UKRAJNA – A lakosság közel fele elhagyná az országot

Az ukránok 30 százaléka készen áll arra, hogy végleg elhagyja hazáját, míg 40 százalékuk néhány évig szeretne külföldön dolgozni - derült ki abból a felmérésből, amelyet a Rejting neves ukrán kutatóintézet végzett. A közvélemény-kutatást szeptember második felében végezték a szakértők. Egyik részében kétezer, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg, a másikban pedig olyanokat, akik már felkerestek vízumok beszerzésével foglalkozó központokat. A végleg külföldre költözni vágyók többsége főként a nyugati és a középső országrészben lakó, fiatal vagy legfeljebb középkorú, megfelelő anyagi háttérrel rendelkező magasan képzett férfi. Több mint felük azt válaszolta, hogy azért akarnak külföldre költözni, mert máshol jobb életkörülmények között élhetnének, több mint negyven százalékuk gyermekei számára akar jobb jövőt biztosítani, harminc százalékuk pedig Ukrajnában nem talál magának tudásának és képességeinek megfelelő munkát.

pixabay

 

NAGY-BRITANNIA – Új kifutót kap a londoni Heathrow repülőtér

Hamarosan új kifutót kap Európa legforgalmasabb reptere. Chris Grayling brit közlekedési miniszter szerint az új pálya javítja majd az Egyesült Királyság összeköttetéseit a külvilággal, emellett beruházásokat vonz és munkahelyeket teremt. Nagy-Britanniában évtizedek óta indulatos vita tárgya, és gyakran belpolitikai feszültség okozója a rendkívül szűkös londoni repülőtéri kapacitás bővítésének ügye. London öt nagy nemzetközi repülőterén mindössze hat kifutópálya üzemel, miközben például az amszterdami Schiphol repülőtérnek, Heathrow egyik fő kontinentális vetélytársának egyedül hat pályája van. Csak Heathrow-n működik két pálya, de ezeken is 99 százalékos kapacitással zajlik a forgalom. Ez azt jelenti, hogy a legkisebb időjárási vagy műszaki probléma is hosszadalmas forgalmi fennakadásokat okoz, és csúcsidőszakokban a beérkező repülőgépek fennakadás nélkül is gyakran hosszas körözésre kényszerülnek, mielőtt leszállási engedélyt kapnak.

pixabay

 

AFRIKA – Hatalmas vasúti baleset történt Kamerunban

Nyolcvan ember életét vesztette, hatszázan pedig megsérültek egy vonatszerencsétlenségben, Nyugat-Afrikában. A kameruni fővárosból, Yaoundéból a mintegy kétszáz kilométerre fekvő, tengerparti Doualába tartó személyvonat a fővárostól 120 kilométerre kisiklott és egy szurdokba zuhant. Fedélzetén akár 1300-an is utazhattak. A balesetet vélhetően a sínek siralmas állapota okozhatta. Az első vasútvonalakat még a német gyarmati uralom alatt, 1884 és 1916 között építették a közép-afrikai országban. Paul Biya kameruni elnöke a szerencsétlenséget követően nemzeti gyásznapot hirdetett.

 

 

KÖZÉP-OLASZORSZÁG – Két hónapig élt a romok alatt egy hős kismacska

Élve találtak meg egy kismacskát a romok alatt két hónappal a Közép-Olaszországban történt földrengés után. A tűzoltók Accumoli romjai alatt találták az Olivia névre hallgató állatot. A kiszáradt és legyengült macskát megmentése után súlyos vese- és májproblémákkal kezelték. A cica képes nyelni, és már meg is próbált kiszökni a ketrecből, amelyben elhelyezték. Mint ismeretes a régiót augusztus 24-én a Richter-skála szerinti 6-6,2-es erősségű rengés rázta meg, 298-an meghaltak. Az áldozatok nagy része Amatrice üdülőhelyen vesztette életét.

pixabay

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon