1-HÉT

pixabay

EURÓPA – Eladó Liverpool jelképe

Első alkalommal kínálják eladásra Liverpool jelképét, Nagy-Britannia egyik legismertebb épületét, a Royal Liver Buildinget. Az épület tulajdonosa, Royal London Mutual Insurance Society 40 millió fontot kér az 1911-ben emelt épületért, amelyet a történelem során még sohasem értékesítettek. A társaság öt éve vásárolta fel a Royal Liver biztosítót. Az épület a liverpooli kikötőnél álló, a Mersey folyóra tekintő Három Grácia épületegyüttes tagja, mely a UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Társépületei a híres hajózási társaságnak otthont adó Cunard-épület és a liverpooli kikötő épülete. A Royal Liver Building a történelmi vagy építészeti szempontból különleges épületek országos listájának első fokozatú, vagyis rendkívüli fontosságú épületei között szerepel. Ennek megfelelően nemzeti és kulturális jelentősége miatt a legmagasabb szintű védelem illeti.

 

EURÓPA – Iskolák kaptak fenyegető üzeneteket Németországban

A napokban számos iskola kapott fenyegető üzenetet Németországban. A fenyegető e-mail tartalmáról a rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közölt részleteket. A Szászország tartományi rendőrség egy szóvivője a Mitteldeutscher Rundfunk nevű regionális közszolgálati médiatársaságnak csak annyit mondott, hogy „nagyon komolyan” veszik az ügyet. Azonban néhány órával később a tartományi rendőrség már azt közölte, hogy valószínűleg nem komoly a fenyegetés. Ettől függetlenül a szászországi Lipcsében hét iskolához vezényeltek ki rendőröket. Az épületeket lezárták, a tanulók és a tanárok nem hagyhatták el iskolájukat. A Szász-Anhalt tartományi Magdeburgban pedig két gimnáziumot átkutattak, az egyikből a diákokat hazaküldték, a másikban folytatódott a tanítás. A rendőrség egyébként nem talált konkrét veszélyre utaló jeleket.

pixabay

 

 

EGYESÜLT ÁLLAMOK, ÉSZAK-AMERIKA – Obamáék esete a gyerek-pápával

Michelle és Barack Obama a Halloween alkalmából minden évben megrendezett Fehér Ház előtti jelmezes felvonuláson szorgalmasan osztogatta a csokoládét és a cukorkát a gyerekeknek. Az egyik pillanatban azonban valódi meglepetés érte őket. Az amerikai elnök és felesége nem igazán tudta kezelni a helyzetet, amikor a pápának öltöztetett kisbabát toltak eléjük. Tulajdonképpen mindketten leblokkoltak, amikor egy apuka mini pápamobilon eléjük tolta a mini-pápát. Próbálták kezelni a helyzetet, de arcukon tükröződött a döbbenet, végül nevetésben törtek ki.

pixabay

 

ÁZSIA – Kórház vált a lángok martalékává Indiában

Több mint húsz ember életét vesztette és mintegy százan sérüléseket vagy füstmérgezést szenvedtek egy kelet-indiai kórházban kitört tűzvészben. A tűzeset az Odisa állam székvárosának, Bhuvanesvarnak egyik magánkórházában történt. A lángok először az épület alsó emeletén lévő intenzív osztályon csaptak fel, majd gyorsan átterjedtek arra az épületrészre, ahol dialízisre váró vesebetegek fekszenek, illetve más helyiségekre is. A helyszínre érkező tűzoltóknak két óra alatt sikerült megfékezniük a lángokat. A halálos áldozatok többsége megfulladt. Szemtanúk szerint az alsóbb emeleteken tartózkodók közül egyesek kitörték az ablakokat, és kiugrottak az épületből. A tűzoltóság egyik illetékese szerint gyaníthatóan az intenzív osztályon keletkezett rövidzárlat okozta a tűzvészt.

 

DÉL-AMERIKA – Kétszáz rab szökött meg egy brazil börtönből

Több mint kétszáz fegyenc szökött meg egy Sao Paulo melletti börtönből. Az szökés a brazíliai nagyváros melletti Franco da Rosha börtönében történt. Az esetről egyelőre csupán azt lehet tudni, hogy zavargások robbantak ki a börtönben, az elítéltek felgyújtották három épületét. A szökevények egy része börtönkórház ideggyógyászati osztályáról szökött meg a nagy kavarodás közepette. Néhány nap leforgása alatt ez már a sokadik súlyos incidens a brazíliai börtönökben. Ugyanaznap, nyolc ember szökött meg egy Rondónia állambeli börtönből, amikor zavargások robbantak ki, és a rabok gyújtogatni kezdtek.

pixabay

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek