1-HÉT

pixabay

EURÓPA – Hatalmas szélerőmű park épül a belga partoknál

1,1 milliárd euró értékben épül szélerőmű park Belgiumban. A Rentel tengeri szélerőmű park felépítését a belga partok közelében az Európai Beruházási Bank 300 milliós eurós kölcsönnel segíti. A beruházásokat megvalósító, Juncker-tervnek is nevezett Európai Stratégiai Beruházási Alap további 250 millió eurós hitelgaranciát nyújt a projekthez, amelynek a teljes költségét 1,1 milliárd euróra becsülik. Maga a fejlesztés és az építkezés közvetlenül mintegy 1400, közvetett módon pedig további 1400 munkahelyet fog teremteni. A beruházás megvalósulása után nagyjából száz ember munkájára lesz szükség tartósan.

 

EURÓPA  – Újabb kormányalakítási próbálkozás Horvátországban

Az utóbbi időszak kudarcba fulladt próbálkozásai után újra nekifutnak a kormányalakításnak Horvátországban. Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő a napokban Andrej Plenkovićot, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) miniszterelnök-jelöltjét bízta meg a kormányalakítással, miután a HDZ és Híd Függetlenek Listája (Most) megállapodást kötött a közös kormányalakításról. Andrej Plenković rekordszámú, 91 támogatói aláírást gyűjtött össze a 151 fős parlamentben, ezt követően pedig harminc nap áll rendelkezésére, hogy kormányt alakítson. A már hivatalosan is miniszterelnök-jelölt Plenković azt jelentette be, hogy hamarosan személyi kérdésekről fognak egyeztetni. Hozzátette azt is, hogy kormányában több nő is helyet kap majd. Továbbá modern, demokratikus jogállamot ígért, egy politikailag stabil országot, amelyben minden állampolgár biztonságban és jól érzi magát.

pixabay

 

ÁZSIA, TÁVOL-KELET – Mélyponton a dél-koreai autóexport

Manapság már nem olyan kapósak a dél-koreai autók mint egykor. Mindezt jól érzékelteteti, hogy hétéves mélypontra esett szeptemberben a távol-keleti ország autóexportja. A szöuli kereskedelmi és ipari minisztérium adatai szerint szeptemberben 157 ezer autót exportált Dél-Korea, ami 23,7 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól és 2009 októbere óta a legkevesebb. Dél-Korea az év eleje óta összesen 1,85 millió autót adott el külföldön, 15,3 százalékkal kevesebbet a tavalyi azonos időszakkal egybevetve. A kilenc hónap alatt az autóexportból származó bevétel 28,7 milliárd dollárt tett ki, ami 14,7 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Dél-Koreában az autóiparra esik az ország teljes exportjának egy jelentős része és több százezer embernek ad munkát.

pixabay

 

ÉSZAK-AMERIKA – Haiti segítséget kér a pusztító hurrikán után

Legalább 1,4 millió embernek azonnali segítségre van szüksége Haitin. Az országban több mint 300 oktatási intézmény megrongálódott, és számos ültetvényt, illetve élelmiszerraktárt megsemmisített a Matthew hurrikán - jelentette be Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár. Az ENSZ a következő három hónap során 120 millió dollárt szeretne összegyűjteni a karibi térség legszegényebb országának számító Haiti részére. „Néhány települést szinte teljesen eltörölt a föld színéről a vihar” - hangoztatta a főtitkár. A haiti hatóságok legfrissebb értesülései szerint a Matthew-t kísérő időjárási jelenségek miatt legalább 372-en vesztették életüket a karibi országban, más összesítés szerint mintegy ezer ember halt meg a térség legszegényebb államában. Az ENSZ gyermekjogi szervezete úgy tudja, hogy százezer haiti diák oktatása került veszélybe a hurrikán okozta károk miatt.

pixabay

 

OLIMPIA 2024 - Róma hivatalosan is kiszállt a versenyből

Az Olasz Olimpiai Bizottság hivatalosan is visszavonta Rómának a 2024-es nyári játékok megrendezésére vonatkozó pályázatát. „Ma levelet írtam a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, amelyben jeleztem, hogy visszavonjuk a pályázatunkat a 2024-es olimpia megrendezésére” - közölte Giovanni Malago, az Olasz Olimpiai Bizottság elnöke. A bejelentéssel véget vetett a találgatásoknak, melyek szerint a CONI azzal együtt fenntartja a kandidálást, hogy a római városvezetés szeptember végén úgy határozott: nem támogatja a rendezést. Virginia Raggi, az olasz főváros főpolgármestere szeptember 21-én jelentette be, hogy nem támogatja a kandidálást, a római városi tanács pedig szeptember 29-én a döntés mellé állt.  

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek