1-HÉT

Pixabay

VILÁG Hat új koronavírusfajt azonosítottak

Egy kutatócsoport hat új koronavírusfajt azonosított mianmari denevérpopulációkban. Mint kiderült, ezek a vírusok is ugyanabba a családba tartoznak, mint a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2, de genetikailag sok mindenben különböznek tőle, tulajdonképpen csak távoli rokonoknak tekinthetők. A kutatók a PREDICT projekt keretében azonosítják azokat a koronavírusokat, amik esetleg a jövőben gazdát válthatnak, azaz az emberekre is átterjedhetnek.

FRANCIAORSZÁG A De Gaulle anyahajó valamennyi matróza karanténba kerül

(MTI)

Kikötött a dél-franciaországi Toulonban a Charles De Gaulle francia atommeghajtású repülőgép-hordozó és kísérő fregattja, és megkezdődött a legénység mind az 1900 tagjának egészségügyi elkülönítése. A hadihajó azért tért vissza a tervezettnél előbb az Atlanti-óceáni missziójáról, mert a fedélzeten mintegy ötven tengerésznek pozitívnak bizonyult a koronavírus-tesztje. A horgonyvetés akadálymentes volt, a teljes legénység partraszállásának példanélküli, logisztikailag bonyolult hadművelete megkezdődött - jelezte a francia tengerészeti prefektúra.

OROSZORSZÁGMoszkva digitális igazolványt vezet be a közlekedésben

(MTI)

Csak digitális igazolvány birtokában lehet majd igénybe venni ezentúl minden közlekedési eszközt az orosz fővárosban és Moszkva megyében a Covid-19-járvány terjedése miatt, miközben az elmúlt egy nap alatt ismertté vált új fertőzöttek száma országos szinten meghaladta a kétezret. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a koronavírus elleni erőfeszítések fokozásával, valamint azzal indokolta az új rendelkezést, hogy a moszkvaiak nem tartották magukat kellő szigorral a városban korábban elrendelt önizoláció szabályaihoz.

ÉSZAK-KOREAPhenjan rakétákat lőtt ki a Japán-tenger felé

(MTI)

A műveletet Phenjan egy nappal Észak-Korea első kommunista vezetője, Kim Ir Szen születésnapja, illetve a dél-koreai parlamenti választások előtt hajtotta végre. Észak-Korea több azonosítatlan lövedéket, vélhetően rakétát lőtt ki az ország keleti partjáról kedd reggel – közölte a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága. A harceszközöket – amelyeket Dél-Korea rövid hatótávolságú rakétáknak nevezett – Vonszan városának térségéből indíthatták, és 150 kilométert tettek meg, mielőtt a Japán-tengerbe csapódtak.

UKRAJNA Továbbra is súlyos a csernobili zónában pusztító tűz

(MTI)

Továbbra is súlyos a csernobili tiltott övezetben pusztító erdőtűz, több mint 400 tűzoltó dolgozik az oltásán. Környezetvédők szerint veszélyesen közel van már a katasztrófa sújtotta atomerőműhöz, az ukrán hatságok azonban azt állítják, hogy nem veszélyezteti sem azt, sem a radioaktív hulladékok tárolóját. „Az atomerőmű, a radioaktív hulladékok tárolója és a többi fontos infrastruktúra nincs veszélyben” - jelentette ki Volodimir Demcsuk, az ukrán katasztrófavédelem egyik magas rangú tisztségviselője a Facebookra hétfőn feltett videójában. Ezt állította Anton Gerascsenko belügyminiszter-helyettes is szintén a Facebookon.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon