1-HÉT

Pixabay

EURÓPA Az Európai Unió eltűnt a színről

Az Európai Unió eltűnt a színről, ott van viszont Berlin, Budapest, Párizs: ők hozzák a döntéseket, és gondoskodnak a népeikről – mondta a Magyar Nemzetnek az egyik legismertebb amerikai geostratéga, az árnyék-CIA-ként is emlegetett Stratfor alapítója. A budapesti születésű George Friedmant, aki a Stratforból való kiválása óta a Geopolitical Futures elemzőportált irányítja úgy véli, ha Donald Trump jó ütemben hozza meg a döntést a társadalmi távolságtartás fenntartásáról vagy feloldásáról, akkor a nagy vezetők egyikeként vonulhat be az amerikai történelembe.

LENGYELORSZÁG Nem lesz halasztás, megtartják a választásokat

(MTI)

A lengyel parlament döntése értelmében az eredeti májusi időpontban levélben választanak majd elnököt. Jaroslaw Kaczynski pártelnök a vitában azt hangsúlyozta, hogy a választás elhalasztása az alkotmányos előírások egyértelmű megsértését jelentené. Jelenleg nem állnak fenn olyan körülmények, amelyek miatt indokolt lenne a választás elhalasztását lehetővé tevő szükségállapot meghirdetése - hangsúlyozta Kaczynski. A választási eredmények esetleges meghamisítását illetően Kaczynski közölte: a levélben szavazás ebből a szempontból is sokkal biztonságosabb.

ROMÁNIAElhalasztják a helyhatósági választásokat

(MTI)

Romániában elhalasztják az önkormányzati választásokat. A Ludovic Orban vezette kabinet sürgősségi kormányrendeletben hirdette ki, hogy meghosszabbítják az önkormányzati képviselők és polgármesterek június elején lejáró mandátumát. A most elfogadott jogszabály szerint a választásokat mindenképpen meg kell tartani az idén, de a pontos időpontról később dönt a kormány.

CSEHORSZÁGOnline közvetítik a Prágai Tavasz fesztivált

(MTI)

Tekintettel a koronavírus-járványra idén csak online valósul meg a Prágai Tavasz nevű nemzetközi zenei fesztivál - közölték a rendezők Prágában. Az elképzelés szerint a szervezők mintegy tíz élőben közvetített koncertet készítenek elő, amely a Prágai Tavasz weboldalán ingyenesen lesz követhető. A kiválasztott koncerteket a közszolgálati Cseh Televízió és a Cseh Rádió is műsorára tűzi - mondta Pavel Trojan, a fesztivál szóvivője újságíróknak. A Prágai Tavasz koncertjeire az eddig eladott mintegy 35 ezer belépő árát - mintegy 25 millió korona - visszatérítik az embereknek.

OLASZORSZÁG A Velencei Filmfesztivál biztos nem vált online kiadásra

(MTI)

A Velencei Filmfesztivál szóvivője közölte, hogy tovább szervezik a szeptember 2-án kezdődő hagyományos filmmustrát, és kizárta, hogy a koronavírus-járvány miatt a filmes seregszemlét az online térbe terelnék át. „A Velencei Filmfesztivált nem helyettesítheti egy online esemény” - szögezte le a Variety.com újságírójának nyilatkozó szóvivő. Azt ugyanakkor nem zárta ki, hogy „a technológia adta lehetőségeket néhány kezdeményezésben felhasználják”, de hozzátette, hogy jelenleg még túl korai volna bármilyen ezzel kapcsolatos döntést meghozni. A hollywoodi szaklap azt követően kereste meg a fesztivál illetékeseit, hogy Alberto Barbera, a filmmustra művészeti igazgatója a hétvégén kijelentette, jelenleg nem mérlegelik a szervezéssel kapcsolatban a digitális lehetőségeket.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon