1-HÉT

Pixabay

NAGY-BRITANNIA – Online folytatódnak a Brexit-tárgyalások

Az Európai Unió és Nagy-Britannia Brexit-ügyi tárgyalói videókonferencia keretében folytatott megbeszélésükön abban állapodtak meg, hogy London, miután januárban kilépett az unióból, az elkövetkező hónapokban megfogalmazza a határellenőrzés problémáját rendező, az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyv végrehajtására vonatkozó terveit – közölte az Európai Bizottság. A bizottság tájékoztatása szerint a tárgyaláson az unió részéről Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős biztosa, brit oldalról pedig Michael Gove, a kormány munkáját összehangoló kabinetiroda vezetője vett részt.

MAGYARORSZÁG „Amikor mi valami nagy bajtól védjük meg a magyar embereket, ők mindig megtámadnak minket”

(MTI)

„A nemzetközi liberális mainstream ismételten össztűz alá vette Magyarországot: a bukott olasz baloldali miniszterelnök, az örök nagykoalíciós kistestvér német szocialisták, a választást soha nem nyert osztrák zöldek és luxemburgi kommunisták, valamint a szélsőségesen intoleráns északi liberálisok. Mostani támadásukban semmi meglepő nincs: amikor mi valami nagy bajtól védjük meg a magyar embereket, ők mindig megtámadnak minket. A nemzetközi liberális mainstream megtámadott minket tíz éve, amikor hazaküldtük az IMF-et és megszorítások helyett adót csökkentettünk, segély helyett munkát adtunk, így megvédtük a gazdasági összeomlástól Magyarországot - hangoztatta Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a facebook oldalán.

EURÓPAEurópa küzd a koronavírussal

(MTI)

Átlépte spanyol koronavírus-fertőzöttek száma a kínait. Több mint százezer beteget tartanak nyilván a madridi hatóságok, míg Kínában 81 és fél ezret. A spanyol fővárosban félárbócra eresztett zászlókkal és egy perces néma csenddel emlékeztek meg a halálos áldozatokról. Az Egészségügyi Világszervezet ugyanakkor optimistán nyilatkozott a válságos olasz járványügyi helyzet kapcsán. Szerintük stabilizálódhat a helyzet.

EURÓPAI UNIÓJelentősen romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben

(Pixabay)

A valaha regisztrált legnagyobb mértékben, bár a vártnál kevésbé romlott márciusban a gazdasági hangulat az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG EcFin) felmérésének a héten publikált eredménye szerint. Márciusban a gazdasági hangulatindex (Economic Sentiment Indicator, ESI) 8,9 ponttal 94,5 pontra csökkent az euróövezetben az előző havi 103,4 pontról. Elemzők 93,0 pontot vártak márciusra. Az Európai Unióban az ESI 8,2 ponttal csökkent 94,8 pontra. Fontos megjegyezni, hogy az országok többségében még a kijárási korlátozások elrendelése előtt történt meg az adatgyűjtés.

KÍNA Ismételten pénzt pumpált a gazdaságba a kínai jegybank

(MTI)

A kínai jegybank jelentősen csökkentette a fordított repokamatot és újabb összeget áramoltatott a bankrendszerbe a vírusjárvány okozta gazdasági károk enyhítésére. A jegybank közölte, hogy a hétnapos fordított repo révén összesen 50 milliárd jüant (7 milliárd dollár) injektált a rendszerbe, miközben az erre vonatkozó kamatot 20 bázisponttal – közel öt éve a legnagyobb mértékben – 2,20 százalékra csökkentette.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon