1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁG Több mint 3 millió maszk és 86 lélegeztetőgép érkezett Kínából

Megérkezett egy egészségügyi szállítmány Kínából – számolt be Orbán Viktor a Facebook-oldalán. A kormányfő úgy fogalmazott: „befutott a keleti portyázók újabb szállítmánya”. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az országgyűlésben ismertette egyebek mellett az egészségügyi kapacitásokat. Ott is jelezte, eszközöket beszerezni Keleten lehet, az ország óriási tételeket kötött le, a szállítmányok folyamatosan érkeznek, több mint tíz repülőgépnyi szállítmányt várnak.

SPANYOLORSZÁGUniós Marshall-tervet sürget a spanyol miniszterelnök

(MTI)

A spanyol kormány egy héttel ezelőtt hirdetett vészhelyzetet, ennek részeként a határokat is lezárták. Pedro Sánchez sajtóértekezleten beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány után a gazdaság talpraállítását az Európai Uniónak úgy kell megszerveznie, ahogy a Marshall-terv a második világháború után helyreállította a romba dőlt gazdaságokat Európa nyugati részén. „Ez a válság az egész EU-t érinti, ezért ezen a szinten kell keresni a megoldást. Mi már Spanyolországban adtunk adókedvezményeket, de ez kevés” - hangsúlyozta a politikus.

EGYESÜLT ÁLLAMOKHamarosan megkezdődik a vírusellenes szer klinikai tesztelése

(MTI)

Hamarosan megkezdődik az új típusú koronavírus elleni szer klinikai tesztelése New Yorkban - mondta az amerikai elnök a Fehér Házban. Donald Trump a járványellenes harc kormányzati munkacsoportjának szokásos napi sajtótájékoztatóján kifejtette: már létező gyógyszereket próbálnak tesztelni, hogy vajon együttes alkalmazásuk mennyiben alkalmas a betegség kezelésére. Mint mondta, az egyik ismert maláriaellenes gyógyszert kombinálják egy másik készítménnyel. Közölte azt is, hogy a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA) több mint 13 millió darab orvosi maszkot oszt ki még ezen a héten.

HORVÁTORSZÁGKatasztrófa sújtotta területté nyilvánította Zágrábot a polgármester

(MTI)

Katasztrófa sújtotta területté nyilvánította a földregés után Zágrábot Milan Bandić, a város polgármestere - közölte a helyi média. A döntés azt jelenti, hogy a földrengés áldozatai külön pénzügyi segítséget igényelhetnek a várostól házaik és lakásiak felújítására. A vasárnap reggel fél óra különbséggel bekövetkezett 5,6-os, majd 5,1-es erősségű földmozgásban számos épület megrongálódott és több ember is megsérült. A károk nagyságáról egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre. Davor Božinović belügyminiszter, a horvát nemzeti válságstáb vezetője sajtótájékoztatóján elmondta: a földrengésben 27 ember sérült meg, 18-an súlyosabban, egy összeomlott épületből kimentett 15 éves gyerek állapota pedig még mindig válságos.

VILÁG Vadállatok kószálnak a kiürült városok utcáin

Szarvasok, mosómedvék, pulykák és más állatok kószálnak a világszerte elcsöndesedett, kiürült városok utcáin – írta meg a The Guardian a közösségi médián szaporodó beszámolókra és képekre hivatkozva. Elsősorban a külvárosok környékén élő vadak indulnak felfedezőútra. A japán Narában szikaszarvasok járják a várost és a metróállomásokon is látták őket. A panamai San Felipe elnéptelenedett tengerpartján mosómedvék tűntek fel, a Guardian egy kaliforniai szerkesztőjének oaklandi háza körül pedig pulykák jelentek meg.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon